Frans (75) komt om het leven bij aanrijding met vrachtwagen: “Zijn drie kleindochters waren zijn oogappels”

Frans Joseph (75) uit Hooglede kwam om het leven bij een ongeval in Kortemark. © gf/JH
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Frans Joseph (75) uit Hooglede is donderdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval met zijn fiets. Hij werd gegrepen door een vrachtwagen en overleefde de klap niet. “Toen de politie mij het nieuws kwam vertellen, kon ik het niet geloven. Dood, dat kan toch niet?”, reageert zijn zoon Eduard.

Het ongeval vond donderdag rond 9.30 uur plaats langs de drukke Staatsbaan (N35) in Kortemark. Een voorbijganger zag rond dat uur een man met zijn fiets op de weg liggen en verwittigde de hulpdiensten.

Die waren snel ter plaatse, maar voor de man kon geen hulp meer baten. Een verkeersdeskundige moest de omstandigheden van het ongeval onderzoeken, want er waren geen getuigen en een eventuele aanrijder viel nergens te bespeuren.

Niet te geloven

Ondertussen bracht de dienst slachtofferhulp van de politie de zoon van het slachtoffer op de hoogte. “Ze belden mij op, of ze even mochten langskomen op mijn werk”, vertelt Eduard Joseph (34), die aan de slag is als zelfstandig plakker. “Toen ze mij het nieuws vertelden, kon ik het niet geloven. Dood, dat kan toch niet? Het drong niet meteen door.”

Eduard had aanvankelijk het raden naar de precieze omstandigheden van de dood van zijn vader. In de loop van donderdagnamiddag kwam er meer duidelijkheid. Volgens de verkeersdeskundige reed Frans Joseph langs de verkeerde kant van het fietspad, van Kortemark richting Handzame. Ter hoogte van steenbakkerij Wienerberger kwam het tot een aanrijding met een vrachtwagen die net dat bedrijf verliet in de richting van Lichtervelde. De verkeersdeskundige vermoedt dat de fietser geschrokken is, in de remmen ging en daarbij ten val kwam. Zo belandde hij waarschijnlijk onder die vrachtwagen.

“Ze hebben de bestuurder uiteindelijk kunnen opsporen, hij was al in Grimbergen”, weet Eduard. Van vluchtmisdrijf was dus geen sprake. “Ik vrees dat dit gewoon een zeer spijtig ongeval was, waar zeker geen kwaad opzet kwam bij kijken. Ik ben wel opgelucht dat we nu weten wat er gebeurd is.”

Oogappels

Eduard is het enige kind van Frans (75), die in het gehucht Sint-Jozef De Geite in Hooglede woonde. Frans was al een hele poos gescheiden. Hij kwam wekelijks langs bij Eduard en zijn vriendin Fien (34) in Gits, de kleindochters Elena (10), Billie (4) en Pippa (1) waren zijn oogappels.

Frans was al even met pensioen, voorheen werkte hij onder andere als gemeente-arbeider in Hooglede en als postbode. Hij trok geregeld naar de paters van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren en bereidde maar wat graag lekkernijen met hun wereldberoemde bier: van pralines tot lukken.

Er wordt afscheid genomen van Frans in de aula van rouwcentrum Logghe in Kortemark op vrijdag 21 juni om 10 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier