Erik Dely (60) overleden na ongeval met ligfiets: “Een man met een gouden hart”

In 2019 kwamen 57 mensen om het leven op West-Vlaamse wegen. Spijtig genoeg vielen in 2020 al dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. © a-EF
Redactie KW

Bij een verkeersongeval in Voormezele overleed woensdagnamiddag de 60-jarige Erik Dely uit Loker. Erik werd bij het oversteken van de Ruuschaartstraat met zijn ligfiets gegrepen door een auto. Erik kampte met een fysieke beperking, maar reed vorig jaar nog 400 kilometer voor het goede doel. “Hij zal enorm gemist worden. Wij konden altijd voor alles bij hem terecht.”

Erik was samen met een andere fietser op pad, maar bij het kruisen van de Ruuschaartstraat liep het fout. Een Mercedes die uit de richting van Vlamertinge kwam, kon een aanrijding niet meer vermijden en sleurde de fietser nog een eind mee. De bestuurder van de ligfiets overleed ter plaatse. De brandweer plaatste een rode tent in de buurt van het kruispunt met de Pannenhuisstraat en de Kriekstraat om het lichaam af te schermen.

Door het ongeval was er in de Ruuschaertstraat lange tijd geen doorgaand verkeer mogelijk. Een deskundige van het Ieperse parket kwam ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Er is geen sprake van overdreven snelheid of alcohol. Wel werd een voorrangsregel niet gerespecteerd.

Schouderblessure

Erik was een bekend figuur in Heuvelland. Hij fietste zo goed als dagelijks met zijn ligfiets. In 2003 kreeg hij complicaties na een schouderblessure, wat uiteindelijk leidde tot zijn beperkte mobiliteit. Na een lange herstelperiode begon Erik in 2006 te fietsen met de ligfiets, de enige manier waarop hij zich nog verplaatste. Hij nam onder andere zes keer op rij deel aan de fietstocht van Broederlijk Delen, een tocht van drie dagen over 400 kilometer, waarbij de deelnemers geld inzamelen voor het goede doel. Vorig jaar deed hij dat nog samen met zijn broer Marc uit Lichtervelde, ook het geboortedorp van Erik.

Erik Dely en zijn broer, tijdens zijn fietstocht van 400 kilometer voor het goede doel.
Erik Dely en zijn broer, tijdens zijn fietstocht van 400 kilometer voor het goede doel.© EF

De ligfiets betekende de vrijheid voor de Lokernaar. Hij fietste ermee tal van hellingen op, zoals de Muur van Hoei. “In tegenstelling tot de wielertoeristen kan ik niet rechtstaan op de trappers om zo kracht te geven en te trekken aan het stuur”, vertelde hij daarover in een interview met onze krant. “Ik blijf zitten en probeer door de spierkracht in buik en bovenbenen de nodige kracht te ontwikkelen om naar boven te fietsen. Snelheid speelt daarbij geen enkele rol.”

“Erik zal enorm gemist worden”

Erik was al 37 jaar getrouwd met Marijke Bonte, jarenlang uitbaatster van speelgoed-, decoratie- en verfwinkel Omni in Loker. “Dit is een enorm onverwachte klap”, reageert zij. “Hij vertrok woensdagmiddag, zoals elke woensdag, met een vriend voor een fietstocht. Ik zal Erik blijven herinneren als een enorm energiek persoon, ondanks zijn beperkingen. Hij had een gouden hart.”

Erik was een zeer sociaal ingesteld persoon. Zo was hij onder andere penningmeester van de kerkfabriek van Loker en bijzonder actief binnen Beweging.net. Ook daar wordt verslagen gereageerd op zijn dood. “Erik zal enorm gemist worden”, reageert een aangeslagen secretaris Johan Deryckere. “Hij was bijna dagelijks in de weer met zijn ligfiets. Het was een soort kinesitherapie voor hem. Wij konden altijd voor alles bij hem terecht.”

In 2015 werd hij nog genomineerd door Krant van West-Vlaanderen voor Krak van Heuvelland. Uiteindelijk strandde hij op de tweede plaats. “Erik was nu eens een échte Krak”, zegt Johan Deryckere. “Hij vond dat de maatschappij veel voor hem deed. ‘Het is maar logisch dat ik ook iets terugdoe’, zei hij vaak. Hij was bijzonder actief binnen onze vereniging. We zullen in de toekomst weten wie we missen…” (MDN/KPL/EF/LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier