De 80-jarige Dirk Cardoen reed in de Foreststraat, maar om een of andere reden liep het plots mis. Hij verloor de controle over de wagen en belandde in de gracht naast de rijweg. Wellicht kwam de ereburgemeester onwel en is dit de oorzaak van het ongeval.

De hulpdiensten kwamen ter plaatse en zagen dat de toestand van Dirk Cardoen heel ernstig was. Men probeerde hem ter plaatse te reanimeren, maar de hulp kon niet meer baten. De burgemeester was op weg naar huis na zijn wekelijkse kaartavond in d' Oude Timmerie. Aan het voertuig was heel weinig schade en dat zorgt voor de veronderstelling dat de ereburgemeester niet overleden is door het ongeval.

Dirk Cardoen werd geboren op 18 februari 1939. Na zijn studies aan het college in Ieper trok hij naar Melle. Voor de middenjury in Veurne behaalde hij het diploma van landmeter. Hij werkte eerst als bediende en werd later zelfstandig landmeter.

38 jaar in gemeentepolitiek

Dirk Cardoen. © NVZ

Ereburgemeester Dirk Cardoen was gehuwd met Rita Ghekiere en vader van Benedicte en Piet. Dirk Cardoen zat 38 jaar in de gemeentepolitiek. Hij zat twaalf jaar in de oppositie en de overige jaren was hij schepen. Van 1 mei 2003 tot december 2014 was hij burgemeester in opvolging van Maurice Bourgois. Daarna gaf hij de burgemeesterssjerp door aan huidig burgemeester Dirk Sioen. Dirk Cardoen stapte in de politiek in 1976 met de Volksunie en in 1982 was hij oprichter van de partij Inspraak, een partij van VU'ers (N-VA), liberalen en onafhankelijken. Bij zijn afscheid als burgemeester verklaarde hij nog dat 'het burgemeester zijn' de mooiste functie is die er bestaat.

(NVZ)