Drie jaar na dodelijk ongeval rijdt opnieuw een bestuurder door gesloten overweg in Zillebeke

Redactie KW

Wilfried (88) uit Hollebeke beleefde donderdag de schrik van zijn leven. Nadat hij verblind werd door de zon, reed hij door een gesloten overweg. “Ik gaf meteen gas om van het spoor te geraken, een fractie van een seconde later passeerde de trein.

“Ik kwam van de bank in Ieper en hield me aan de snelheid”, vertelt Wilfried Vandenbussche. “Toen ik bijna aan de overweg was op de Komenseweg in Zillebeke, sloeg de zon in mijn ogen. Ik zag geen knipperende lichten en plots doemde een slagboom op, maar die kon ik niet meer ontwijken. Mijn voorruit werd verbrijzeld en ik hoorde de trein claxonneren. Ik gaf meteen gas om van het spoor te geraken en raakte de tweede slagboom. Een fractie van een seconde later passeerde de trein. Ik hield er geen schram aan over.”

“Foutief veiligheidsgevoel”

“Hij heeft een goede engelbewaarder”, vertellen vrouw Ivonne (86) en dochter Carine (54). “Hij zal zijn 65 jaar huwelijk nog kunnen vieren dit jaar.” “Ik moest meteen denken aan die grootmoeder en haar kleindochter en hoorde dat ook zij verblind waren door de zon“, aldus Wilfried. Madeleine Hessel (63) en haar kleindochter Amélie (8) werden in 2017 gegrepen op de overweg, waarna hun wagen in brand vloog. Ze overleden ter plaatse.

Opvallend: zowel Wilfried als Madeleine wonen op een boogscheut van de overweg, waar de voorbije 5 jaar 4 ongevallen gebeurden. Uit cijfers van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel blijkt dat bewoners in de omgeving van de overweg betrokken waren bij 60% van de ongevallen in 2019. “De foute gedachte dat ze de lokale situatie aan deze overweg kennen en hun niets kan overkomen, zorgt voor een foutief veiligheidsgevoel”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel.

“Spoorweg opnieuw onderzoeken”

Na het dodelijk ongeval in 2017 gebeurde een plaatsbezoek van de FOD Mobiliteit. “Maar er waren geen opmerkingen of aanbevelingen in verband met de overweg”, aldus Petit. “We zullen de overweg nu binnen Infrabel opnieuw bekijken en met de gemeente bespreken om te zien wat er eventueel mogelijk is.”

Wilfried doet alvast een suggestie: “Plaats extra lichten op een afstand voor de overweg zodat bestuurders voldoende tijd hebben om te reageren. Ik passeer er bijna dagelijks. Het is nu de eerste keer dat ik er een ongeval meemaak. Hopelijk ook de laatste keer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier