Deze ‘sterke beer’ heeft hulp nodig: steunactie voor Nick (36), die verlamd raakte na arbeidsongeval

Lise Lins met haar partner Nick Hoste in mooiere momenten, rechts met vriendin Axelle Vercruysse temidden de verbouwingen die nog moeten afgewerkt worden.
Wouter Vander Stricht

Om Nick Hoste, die na een arbeidsongeval voor de rest van zijn leven verlamd kan blijven, een optimale revalidatie te garanderen en zijn huis in aanbouw af te werken, startten vrienden een steunactie op. “We willen hem laten overbrengen naar UZ Gent. Maar ook het huis van het gezin moet afgewerkt worden nu hij dat zelf niet meer kan doen”, zeggen zijn vrienden en familie.

Op 9 oktober sloeg het noodlot toe. Nick Hoste (36) was samen met zijn vriendin Lise Lins (37) en collega David Labeeuw (36) aan de slag bij renovatiewerken in Oostduinkerke (Koksijde). Toen Nick met de afstandsbediening de hoogtewerker naar de achterkant van de woning stuurde, kantelde het gevaarte. Nick zat een 20-tal minuten gekneld onder de hoogtewerker en had veel moeite met ademen. Bovendien kwam de arm van de machine op het hoofd van Nick terecht. “Het zag er meteen niet goed uit. David raadde me aan om niet te komen kijken, hij had ook zware verwondingen aan zijn schedel”, zegt Lise.

Lise en Axelle in de voorkamer van de tijdelijke woning van het gezin.
Lise en Axelle in de voorkamer van de tijdelijke woning van het gezin. © JOKE COUVREUR

Het verdict was hard. In AZ West in Veurne onderging Nick al enkele operaties, momenteel ligt hij er in intensieve zorgen aan de beademing en krijgt hij sondevoeding. “Hij zal allicht verlamd zijn tot boven zijn middenrif, ook zijn armen en handen kan hij dan wellicht niet meer gebruiken. Om hem de allerbeste zorgen te laten genieten, hopen we hem te laten overbrengen naar UZ Gent. Maar omdat wij dat zelf aanvragen, moeten we de kosten daarvoor dragen.”

Verbouwingen

Lise vertelt het in de tijdelijke woning die het nieuw samengesteld gezin betrekt achter hun huis in Oostnieuwkerke bij Staden. Een oude loods is er omgebouwd tot een leefruimte en een slaapruimte, omstandigheden die best niet al te lang duren. Beste vriendin Axelle Vercruysse (28), ook de vriendin van David Labeeuw en de vrouw achter een steunactie voor het gezin, steunt haar ten volle. “Lise en Nick zaten hier te midden verbouwingswerken. Aan helpende handen hebben we geen gebrek, want wie Nick kent weet dat hij ook steeds een helpende hand aanbiedt. Maar er is helaas meer nodig dan de bereidheid van mensen om te helpen. We zouden met de opbrengst van de steunactie ook het huis proberen af te werken tegen dat Nick eventueel het ziekenhuis mag verlaten.”

“Nick zal wellicht verlamd zijn tot boven zijn middenrif”

Wanneer en in welke toestand Nick ooit naar huis zal kunnen komen, daar hebben ze nog geen zicht op. “Voordeel is dat in hun nieuwe woning alles op het gelijkvloers aanwezig zal zijn”, stipt Axelle aan. Voor Lise is het nu op- en afrijden naar Veurne om er Nick te steunen. “Het ongeval heeft hij in volle bewustzijn beleefd. Het is een sterke beer, dat zeggen ook al zijn vrienden. Ook nu is hij bij bewustzijn, maar praten lukt niet. We kunnen wel met hem communiceren en hij houdt er de goede moed in. Maar misschien is dat ook het effect van de medicatie, hij zal ook mentaal een hele weg moeten afleggen.”

Uitstekende Stielman

Nick heeft een zoontje Storm (11), Lise een dochtertje Marie-Lou (10). “De kinderen weten hoe zijn toestand is, maar ze zijn natuurlijk nog te jong om de impact daarvan in te schatten. Ik werkte zelf ook mee in het bedrijf, ging mee op de werf en zorgde voor het papierwerk. Maar nu Nick weggevallen is, ben ik de man kwijt die me aanstuurde natuurlijk”, zucht Lise. Axelle bevestigt: “Het is een ongelofelijke stielman, hij kan echt alles en werkt iets tot in de puntjes af.”

Een hangar achter het huis werd omgebouwd tot tijdelijke woning, met de steunactie hopen Axelle en Lise dat de woning snel afgewerkt kan worden.
Een hangar achter het huis werd omgebouwd tot tijdelijke woning, met de steunactie hopen Axelle en Lise dat de woning snel afgewerkt kan worden. © JOKE COUVREUR

Maar werken zal er voor Nick niet meer in zitten. Lise, Axelle, familie en vrienden hopen nu om hem in een aangepaste omgeving een zo aangenaam mogelijk leven te kunnen bieden. “Maar dat zal jammer genoeg ook een pak geld kosten, daarom ook deze crowdfunding”, benadrukt Axelle. “We willen alle mensen bedanken die Nick al hebben gesteund. Door hen hebben we ondertussen al ruim 8.000 euro ingezameld. Maar we hebben nog een lange weg te gaan om de noodzakelijke kosten te kunnen dragen. Dus alle steun is welkom.”

Behalve de steunactie organiseert Axelle in Lichtervelde een pannenkoekenverkoop. In het voorjaar volgt ook nog een spaghetti-avond. Steunen kan op BE82 9799 7063 6868.

Volg ook de Facebookpagina.