Politie verbolgen over studentenfeestje in Europacollege: “Politie uitgescholden”

Redactie KW

Maandagavond hebben studenten van het Europacollege bij de viering van het einde van het academiejaar het wel erg bont gemaakt. “Alle coronaregels werden ook met voeten getreden en de opgeroepen politie werd serieus uitgescholden”, reageert de korpschef.

Ook voor de studenten van het Europacollege zit het schooljaar erop. In overleg met de diensten van de rector van het Europacollege mochten in de verschillende studentenhuizen afscheidsfeestjes plaatsvinden. Afspraak was dat bezoekers niet zouden worden toegelaten. Maar daar hielden de studenten zich blijkbaar niet aan. De politie kreeg maandagavond klachten binnen over nachtlawaai op het Biskajerplein.

“Nog nooit meegemaakt”

“Het was echt een hels kabaal”, getuigt eigenaar en uitbater Ruben Devisscher van driesterrenhotel Biskajer. “Ik woon en slaap helemaal achteraan het hotel, en tóch werd ik wakker door lawaai op het plein. Die studenten hielden zich echt voor niets of niemand in. Ze hadden de ramen en deuren opengezet, maakten luiden muziek, riepen en lachten luidop… Zoiets hebben we hier nog nooit mee gemaakt.”

Toen de politie ter plaatse kwam in het studentenhuis aan het Biskajerplein bleken uiteindelijk ook meer dan 100 studenten aanwezig te zijn. De politie vroeg om de muziek uit te zetten, maar moest ‘s nachts herhaaldelijk terugkeren omdat de studenten er zich niet aan hielden. “Alle coronaregels werden ook met voeten getreden en de opgeroepen politie werd serieus uitgescholden”, zegt de politie. Dat beaamt de hoteluitbater.Van social distancing en het beperken van aantal personen in een groep hadden ze in deze coronatijden blijkbaar ook nog nooit gehoord. Wat ze misschien niet weten of beseffen is dat alles werd opgenomen met de bewakingscamera van het hotel.”

“Jonge Europeanen in Brugge zouden een verrijking moeten betekenen voor onze stad maar daar is al een tijdje steeds minder van te merken” – Korpschef Dirk Van Nuffel

Korpschef Dirk Van Nuffel reageert alvast furieus: “Nu wordt het pas verontrustend wanneer afgestudeerden van het Europacollege die ooit de top van de Europese politiek, administratie en diplomatie zullen bereiken zich op zo’n verwerpelijke en arrogante manier gedragen. We gaan voor de start van het volgende academiejaar een en ander uitpraten met de nieuwe rector van het Europacollege. Jonge Europeanen in Brugge zouden een verrijking moeten betekenen voor onze stad maar daar is al een tijdje steeds minder van te merken!”

De politie zal een proces-verbaal opstellen tegen het Europacollege, als organisator van het evenement. Hoteluitbater Ruben Devisscher: “Ik heb ook een mail gestuurd naar de rector van het Europacollege om mijn ongenoegen te uiten. Ik hoop dat ze een strenge sanctie krijgen voor hun baldadigheden. Wij beginnen nog maar net voorzichtig weer toeristen te ontvangen, en dan kom je zoiets tegen… Natuurlijk komen onze gasten dan hun beklag maken over het feit dat ze gestoord werden in hun slaap. Neen, zoiets kunnen we hier echt wel missen als kiespijn…”

Europacollege: “Géén coronaregels geschonden”

Het Europacollege trekt de woorden van de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel in twijfel. “Allicht hebben onze studenten iets te luid gefeest, maar ze hebben zeker géén coronamaatregelen geschonden”, klinkt het stellig. “Iedereen is binnen zijn bubbel gebleven. Onze studenten leven samen in één huis, zijn al maanden opgesloten en braaf geweest. Geen studenten in Brugge hebben de regels strikter nageleefd. Zelf zit ik in een commissie die daar zeer strikt op let binnen de muren van het college.”

(ON/PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier