Oude infrastructuur doet Bellegems schooltje Groenheuvel de das om

De basisschool Groenheuvel sluit officieel niet, maar de werking wordt er na dit schooljaar wel stopgezet. © EDB
Redactie KW

Juni zal hoogstwaarschijnlijk de laatste maand zijn dat er kinderen school lopen in basisschool Groenheuvel in de Groenweg. Infrastructuurproblemen en een laag leerlingenaantal zorgden voor een beslissing tot sluiting.

Door Els Deleu

“Het denkproces naar de toekomstmogelijkheden voor basisschool Groenheuvel was al een tijdje bezig”, begint Diter Den Baes, algemeen directeur van Scholengroep 26 waaronder de GO-school Groenheuvel valt. “De school die in de jaren zestig opgericht werd, is gehuisvest in een infrastructuur die op dat moment geen lange termijninfrastructuur was. Op een bepaald moment zouden er duurzame gebouwen komen. Er werd een aantal jaar geleden zelfs een masterplan uitgetekend voor de school, maar terwijl er in de jaren tachtig nog meer dan 200 leerlingen school liepen, daalde het leerlingenaantal tot minder dan 50 kinderen.”

Diter Den Baes.
Diter Den Baes.© EDB

Het masterplan werd niet verder uitgevoerd, want voor een school van minder dan 100 leerlingen zouden er nooit middelen komen. Daardoor is de school in een vicieuze cirkel terechtgekomen. “Er werden enkele dringende herstellingswerken uitgevoerd maar blijven vasthouden aan lap- en tapwerk is geen oplossing op lange termijn. De infrastructurele noden werden hoger en hoger en het leerlingenaantal daalde. Het ene was het gevolg van het andere. Toen voor ons als scholengroep duidelijk werd dat een duurzame oplossing niet meer mogelijk was, beslisten we om de onderwijsactiviteiten in Groenheuvel stop te zetten. Een doorlichtingsverslag waar de onderwijskwaliteiten en de leerlingenbegeleiding trouwens positief geëvalueerd werden, bevestigde enkel wat op tafel lag en versnelde misschien wel wat de beslissing die we vroeg of laat toch zouden nemen.”

Uitdoofscenario

De raad van bestuur voorziet een uitdoofscenario over een periode van twee jaar. “We wilden echter wel eerlijk blijven met de ouders en konden geen twee jaar wachten met communiceren hierover. Daarom organiseerden we begin april een infomoment. Na dit infomoment bleek dat veel ouders niet wilden wachten tot de definitieve sluiting van de school. De meeste kinderen schreven zich voor volgend schooljaar in in basisschool Het Open Groene in Marke of veranderen van vestiging naar De Kleine Kunstgalerij.”

Oude infrastructuur doet Bellegems schooltje Groenheuvel de das om

Deze laatste is de tweede vestiging van de school in Bellegem waar we volgend schooljaar ook het vijfde en in 2020 het zesde leerjaar zullen opstarten. Er wordt onderwijs vanaf het peuterklasje aangeboden die als rode draad ‘kunst’ heeft. Dat is niet toevallig op de Pottelberg, waar Athena een kunstafdeling heeft in het middelbaar. “De Kleine Kunstgalerij ligt dicht bij alle invalswegen en de omgeving is dichter bevolkt. Er zijn ook gezinnen die bewust voor het kunstproject of het gemeenschapsonderwijs kiezen.” In de straks nog vijf vestigingen van het basisonderwijs van het GO in Groot-Kortrijk lopen momenteel een kleine 1.200 leerlingen school.

Zware beslissing

Zoals het er nu uitziet betekent dit dat er op Groenheuvel in Bellegem geen kinderen meer zullen school lopen op 1 september. “Het is een zware beslissing voor alle betrokkenen. Niemand wordt hier gelukkig van, maar iedereen voelde tegelijkertijd wel aan dat er ergens een beslissing moest genomen worden“, stelt Diter. “We hebben alle mogelijke scenario’s uitgedokterd.” “Het Daltonverhaal heeft ons niet echt een nieuwe boost in het leerlingenaantal gegeven”, stelt Adelheid Seynnaeve die directeur is van Groenheuvel en De Kleine Kunstgalerij. Bellegem ligt te ver van de invalswegen om veel leerlingen uit andere gemeenten aan te trekken.”

Oude infrastructuur doet Bellegems schooltje Groenheuvel de das om

Niet officieel gesloten

“Wij hadden echter geen herstructurering voor een sluiting aangevraagd omdat het aanvankelijk niet de bedoeling was om af te ronden op Groenheuvel. Dit moet voor 1 mei gebeuren en het was dus net te laat. Doordat er nu nog minder leerlingen zouden zijn, hebben we wie nog wou blijven verwittigd dat het waarschijnlijk niet meer haalbaar zal zijn om volgend schooljaar nog een ploeg leerkrachten te zetten in Groenheuvel. De sluiting is officieel niet voor eind juni 2019, maar er zal daarna normaal gezien geen werking meer zijn.”

Er is op Groenheuvel één vastbenoemde leerkracht die zal verhuizen naar De Kleine Kunstgalerij. De andere medewerkers zijn tijdelijk personeel. Adelheid blijft directeur van De Kleine Kunstgalerij. Ze geeft nog Frans om haar voeling met de klassen te behouden. Ze doet ook de zorgcoördinatie en verzorgt de voor- en naschoolse opvang in de Kleine Kunstgalerij.

Wat er zal gebeuren met de site in Bellegem is nog een vraagteken. De gronden zijn eigendom van het GO. De nieuwbouw van kinderopvang ‘t Sloeberke, die een opstalrecht heeft op het domein van Groenheuvel, is er ook gelegen.

Oude infrastructuur doet Bellegems schooltje Groenheuvel de das om

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier