Middenschool Sint-Pieter ontvangt Noren en Spanjaarden

De leerlingen uit Noorwegen en Spanje die deze week van dinsdag tot zaterdag samen met hun Oostkampse leeftijdsgenoten werken rond het project 'PerhAPPs, we can help'. © PH
Redactie KW

De Middenschool Sint-Pieter organiseert al enkele jaren uitwisselingsprojecten met een school in Noorwegen en in Spanje. Vorig jaar werd het project ‘PerhAPPs, we can help!’ opgestart. Doordat dit uitwisselingsproject de goedkeuring kreeg van Erasmus+, kan de school twee jaar lang subsidies ontvangen om jaarlijkse uitwisselingen te organiseren. Sint-Pieter is de enige middenschool uit de hele regio die zoiets opzet met haar leerlingen.

Wetenschapsleraar Joeri Jacobus vertelt over het Erasmusproject: “Een hechte vriendschap en goede samenwerking, dat is waar de drie scholen in ons project voor staan. Lang geleden, in 2008 kwamen Middenschool Sint-Pieter uit Oostkamp en IES Alonso de Ercilla uit Ocaña Spanje al samen om internationale projecten te organiseren. In 2012 bundelden ze hun krachten met Øyslebø Opvekstsenter, uit Øyslebø, Noorwegen. Sindsdien hebben elk jaar tientallen leerlingen heen en weer gereisd tussen onze scholen.”

“Ze hebben het dagelijkse leven in het buitenland ervaren en ook de typische aanpak van de schoolsystemen. Maar vooral: het wederzijdse respect en de vriendschap van de deelnemers. Met het project ‘PerhAPPs, we can help!’ willen we onze methodiek innoveren en het gebruik van verschillende APP’s onderzoeken. Met de projectsubsidie die we verworven hebben kunnen we twee jaar lang nog nauwer samenwerken en nieuwe doelen voor de toekomst nastreven.”

“Op 10 oktober 2019 werden #Erasmusdays georganiseerd in heel Europa. We grepen deze kans aan om terug te blikken op onze prestaties tot nu toe. We publiceerden hiervoor een folder met de projectresultaten van het eerste werkjaar.”

Gastgezinnen

“Dit jaar organiseert elke partnerschool opnieuw een eigen uitwisseling. Onze Oostkampse Middenschool bijt de spits af met een vijfdaagse uitwisseling van 5 tot en met 9 november. In februari reizen we naar Noorwegen en in mei sluiten we af in Spanje. We werken steeds met het systeem van gastgezinnen. Zo blijft de ervaring levensecht.”

Er kunnen telkens negen leerlingen meereizen naar het buitenland. We vinden het belangrijk dat alle leerlingen van onze school in contact komen met de buitenlandse gasten. Vandaar dat elke klas betrokken wordt bij de uitwisseling. Iedere leerling heeft minstens één workshop waar hij/zij kan kennismaken met de Noorse en Spaanse leerlingen. We zorgen zoals steeds voor een afwisseling tussen in- en ontspanning.”

“We brengen deze week bezoeken aan de Westhoek (Ieper, Tyne Cot, Last Post) en een klimparcours aan de Rode Berg. Een stadsbezoek aan Brugge (zoektocht via een app) en een hele reeks workshops, een taalbad Nederlands en Frans, een onderzoek naar populaire en nuttige apps, het ontwerpen van een eigen stripfiguurtje, een spel om de sociale vaardigheden aan te scherpen, het (zelf) ontwerpen van een app met MIT App inventor enz”, aldus een enthousiaste Jacobus die samen met het schoolteam de organisatie van de projectweek verzorgt.

Belgitalia

“Alsof die ene uitwisseling nog niet voldoende was, startten we ook nog het project ‘Belgitalia’ op”, lacht een onvermoeibare Joeri Jacobus. “Zoals de naam al laat raden komt Italië hier in beeld. In 2017 beantwoordde onze school een oproep tot samenwerking op de E-twinning-website. Elena Besana, een lerares Engels van Corsico in de buurt van Milaan, wilde een E-twinning-project starten over eetgewoonten en cultuur. Even later begonnen onze leerlingen zich voor te stellen door gepersonaliseerde kerstkaarten te sturen. Een nieuw Europees project met Instituto Comprensivo Statale “Buonarroti” was geboren.”

We kozen de naam Belgitalia omdat we de verbinding tussen de twee scholen, onze twee landen en onze cultuur wilden benadrukken. Sindsdien hebben verschillende leraren en leerlingen twee keer heen en weer gereisd tussen onze scholen, het dagelijkse leven in het buitenland ervaren, de typische gerechten geproefd en genoten van de lokale cultuur.”

“In 2018 en opnieuw in 2019 (!) werden onze inspanningen beloond met een projectsubsidie van onze provincie. Dit stelt ons in staat om nog nauwer samen te werken en naar nieuwe doelen in de toekomst te streven. Bedankt Provincie West-Vlaanderen voor de steun! In maart komen een twaalftal Italiaanse leerlingen naar onze school. Terwijl onze leerlingen halfweg april naar Corsico afzakken. Organisatorisch en inhoudelijk verschilt het Belgitaliaproject van ons Erasmus+ project. Belgitalia focust inhoudelijk veel meer op het vergelijken van plaatselijke tradities en eetgewoontes. Een eerder culinaire insteek dus.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier