Kortrijkse studentenclubs willen dooprituelen behouden: “Van vernedering hier geen sprake”

Alle vijftien Kortrijkse clubs ondertekenden in mei 2019 het Vlaams doopcharter onder het toeziend oog van schepen Kelly Detavernier (N-VA). Het waren de clubs zelf die met dat idee naar het stadsbestuur stapten. © a-AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het nieuwe academiejaar is nog niet begonnen, toch staan studentenclubs en meer bepaald studentendopen al in het oog van de storm. Aanleiding is de reconstructie van de gruwelijke doop van studentenclub Reuzegom uit Leuven in 2018, waarbij de 20-jarige Sanda Dia omkwam. KU Leuven wil nu af van dergelijke rituelen. Met de vijftien clubs die Kortrijk rijk is, waren er nog nooit problemen. Maar ook zij voelen de bui al hangen. “We zijn bereid om te blijven evolueren, maar hopen dat we de doop niet moeten afschaffen”, aldus Dar Sissau (21), praeses van studentenclub Centaura.

De lichaamstemperatuur van Sanda Dia bedroeg 27,2 graden toen hij op 5 december 2018 om 21.15 uur in het ziekenhuis van Malle werd opgenomen. Niet veel later zou de ingenieursstudent overlijden. Hij was zwaar onderkoeld omdat hij uren in een zelf gegraven put moest doorbrengen tijdens een studentendoop. Hij kreek ook liters visolie en fijn gemalen muis te drinken, terwijl er op hem geürineerd werd. KU Leuven wil nu af van studentendopen, dat schreef rector Luc Sels onlangs in een open brief.

Kortrijk, dat zich steeds meer als studentenstad probeert te profileren, telt 15 erkende studentenclubs. Allemaal dopen ze aan het begin van het academiejaar tussen de 5 en 150 studenten. Al zijn er dat elk jaar minder. Vraag is of zoiets gruwelijks hier ook zou kunnen gebeuren? Wij staken ons licht op bij de scholen en de clubs zelf.

Mijn doop had helemaal niks weg van de horrorverhalen die je soms hoort! En dat je er vrienden maakt voor het leven klopt echt wel – Dar Sissau (21), praeses studentenclub Centaura

“Ik vond mijn eigen doop geweldig”, vertelt Dar Sissau (21) uit Jabbeke. De jonge twintiger studeert digital design and development aan Howest en zit op kot in Kortrijk. Enkele maanden geleden raakte hij verkozen als praeses van Centaura, een van de grootste studentenclubs in Kortrijk. “Het had helemaal niks weg van de horrorverhalen die je soms hoort! En dat je er vrienden maakt voor het leven klopt echt wel. Ik kom nog altijd goed overeen met de mensen die naast mij stonden op mijn doop. Ik zou het dus iedereen aanraden, maar het is zeker geen verplichting. Op al onze feestjes en clubavonden zijn ook niet-gedoopte studenten van harte welkom. Enkel cantussen zijn gesloten.”

Volgens de Kortrijkse clubs word je op hun dopen vooral vuil. Bloem, eieren en look zijn de artikelen bij uitstek om dat te bereiken.
Volgens de Kortrijkse clubs word je op hun dopen vooral vuil. Bloem, eieren en look zijn de artikelen bij uitstek om dat te bereiken.© a-AN

Toestanden zoals bij Reuzegom zijn volgens Dar compleet uit den boze in Kortrijk. “Ik kan er niet bij dat niemand daar ingegrepen heeft. Tijdens onze doop worden alle feuten goed in de gaten gehouden. We houden ook rekening met allergieën en specifieke diëten. Als iemand vuiligheid in zijn ogen krijgt, staat een preasidiumlid paraat met doekjes en in de pauze is er warme soep. We laten feuten bovendien nooit iets eten dat over datum is of gevaarlijk zou kunnen zijn.”

Evolueren met de tijdsgeest

Arne Wauters (18), opkomend praeses bij Kulak, treedt Dar daarin bij. “Bij ons wordt er zelfs geen slachtafval meer gebruikt”, vertelt hij. “Feuten kunnen ook op gelijk welk moment zeggen dat ze iets niet willen doen. Zo had ik tijdens mijn doop bijvoorbeeld een blessure aan mijn knie, dus mocht ik op mijn kont vooruit hobbelen. (lacht) Bij ons word je vooral vuil. Van vernedering is er geen sprake. Ik zit al twaalf jaar in de Scouts en onze doop heeft veel weg van de overgangsrituelen die we daar hebben.”

Beide praesessen veroordelen de gebeurtenissen bij Reuzegom, maar zouden het jammer vinden als studentendopen worden afgeschaft. “Al ben ik wel absoluut bereid om mee te evolueren met de tijdsgeest”, aldus Dar. “Vroeger renden feuten achter een levende kip aan. Dat kan nu ook niet meer.”

Vroeger renden feuten achter een levende kip aan. Dat kan nu ook niet meer – Dar Sissau (21), praeses studentenclub Centaura

Uit een rondvraag blijkt dat zowel Howest, Kulak als Vives een oogje in het zeil houden als het op dopen aankomt. Naast het Vlaams doopcharter, dat alle Kortrijkse clubs zonder protesteren tekenden in mei van vorig jaar, houden zij er nog eigen regels op na. “De clubs beslissen zelf over de inhoud van hun doop, maar ze komen wel spontaan overleggen”, aldus Mietje Vermote, coördinator van Stuvo, Howest. “Bij ons waren er nog nooit problemen.”

“Wij hadden al verschillende jaren een eigen charter”, vult Hans Dhondt als hoofd studentenvoorzieningen van Vives aan. “Wie zich niet aan de regels houdt, verliest zijn subsidies. De dopen vinden vaak plaats op de terreinen van de hogeschool, dus we kunnen dat in de gaten houden.” Bij Kulak, verbonden aan KU Leuven, klinkt ongeveer eenzelfde verhaal, al houden ze er daar een nog strenger eigen charter op na.

Correct aangevraagd

Schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA) ziet voorlopig geen redenen om zich zorgen te maken over de studentendopen in Kortrijk. “Voor zover ik weet zijn die goed georganiseerd en worden ze altijd correct aangevraagd”, klinkt het. “Dat geldt ook voor andere activiteiten zoals de massacantus en fuiven. Alle 15 clubs hebben zich al sterk gemaakt dat ze het Vlaams doopcharter zullen blijven volgen. Zolang zij dat doen, kan ik alleen maar achter hun activiteiten blijven staan.”

Van lookshampoo tot schachtenpap

Elke studentenstad heeft zo zijn eigen gewoontes als het op clubrituelen aankomt. Een ongedoopte student heet hier een feut. Eens gedoopt krijgen de feuten een lintje en worden ze schachten genoemd. Dat blijven ze een jaar lang, tot ze op het einde van het academiejaar ontgroend worden, dan zijn ze officieel volledig lid van de club en mogen ze zichzelf commiltoon noemen. Niet elke doop is hetzelfde, maar er zijn wel een paar terugkerende elementen, zoals de lookshampoo. Die wordt in het begin van de doop goed in het haar van de feuten gewreven, de geur blijft maanden hangen. Daarna zijn er meestal wat ludieke spelletjes zoals Dikke Berta of Twister voor er een ‘schachtenpap’ volgt. Die veilig is om te eten, maar allesbehalve lekker smaakt. Een doopt duurt in Kortrijk gewoonlijk slechts een paar uur en geen twee dagen zoals dat bij Reuzegom wel het geval was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier