Architecte Klaar Kindt (39) bedacht een educatief kinderspel met muurstickers, dat je nu online kan bestellen. Met wall. k. dot wil ze spelenderwijs een verschil maken. Intussen is er al flink wat interesse van ouders, leerkrachten, logopedisten en kinesitherapeuten die er de meerwaarde van inzien.
Al meer dan 15 jaar werkt Klaar Kindt als architecte. Het creatieve erfde ze van haar vader die een eigen beletteringsbedrijf heeft. Zo ontstond bij haar het idee om een gelijkaardig bedrijf UpArt op te starten, en te spelen met ontwerpen. “Het liefst hou ik van totaalprojecten”, aldus Klaar. “Dus niet alleen stickers en logo’s opplakken, maar ze ook effectief ontwerpen, samen met het interieur, zodat het gebouw het verhaal van het bedrijf of de praktijk vertelt. Maar ik voelde dat ik wat bleef hangen. Als ik opnieuw zou beginnen – ik hou van mijn job voor alle duidelijkheid – dan zou ik ook wel de opleiding van kleuterleidster overwegen, of iemand die actief is op de pediatrie. Dat heeft misschien ook te maken met het feit dat mijn moeder ook kleuterleidster was en mijn zussen actief zijn in het onderwijs, als kleuterleidster, psychomotorisch therapeut in het buitengewoon onderwijs en lerares LO.”
Drie versies
Zo groeide een tijd geleden het idee om alles te combineren: stickers, een creatief ontwerp en een educatieve waarde voor kinderen. Voor ze het wist was wall.k.dot geboren. Het gaat om een spel met kleurrijke, educatieve stickers. Er zijn drie aangepaste versies: de Toddler Dots laat peuters kleuren, dieren en lichaamsdelen ontdekken op hun niveau, terwijl Play & Learn Dots peuters en kleuters laat kennismaken met kleuren, dieren en het lichaam. De Smart Dots zijn dan weer bestemd voor kinderen van het tweede kleuter tot het derde leerjaar om ze spelenderwijs te leren lezen, schrijven en rekenen. “Het leuke is dat je de spelregels kan volgen met de dobbelstenen, maar dat het ook niet hoeft. Je hangt ze op waar je wil, kan ze verhangen en ze beschadigen je muur niet. Voor kinderen is het een leuke combinatie van spelen en leren.”
Het blijkt een hele goeie aanvulling op therapie te zijn, dáárvoor doe ik het
“Wall.k.dot is gegroeid vanuit de noden of tekorten die wij zelf ervaren hebben als ouders: gebrek aan ‘mooi’ educatief speelgoed, wachtzalen bij dokters die totaal niet kindvriendelijk ingericht zijn, een alternatief op educatieve spelletjes om aan tafel/al zittend te spelen, alternatief voor het zoveelste spel in een doos dat in de kast belandt (en dat je telkens moet opruimen)… En vooral het onbewust leren: bij ons hangen de dots in de gang en telkens als ze er passeren, maken ze nog vlug even een som of een woord. Ook de minidots zijn daarvoor ontwikkeld: telkens dagen ze elkaar weer uit om een letter of een cijfer te zoeken of een som te maken. Ik heb het systeem veelvuldig laten uittesten door andere ouders, maar ook door kinesisten, logopedisten en begeleiders. Daar kwamen heel wat positieve geluiden uit voort. Vaak beschouwden ze het als een hele goeie aanvulling op de therapie, om bijvoorbeeld de motoriek van de kinderen te ontwikkelen. Dáárvoor doe ik het”, klinkt het enthousiast.
Nieuwe aanvullingen
Ook thuis is de wall.k.dot intussen een vaste waarde. “Tijdens de lockdown, waarbij we zelf moesten lesgeven aan onze twee zoontjes (van 5 en 7, red.), was dat heel handig. In die tijd heb ik mij vooral geconcentreerd om de materialen helemaal op punt te zetten. Het spel is nu klaar en je kan het al bestellen, tot 8 november. Als de eerste reeks verkocht geraakt, zijn we vertrokken.”
Intussen blijft het niet stil in het hoofd van Klaar. Ze is al volop nieuwe aanvullingen aan het uitdenken. “Er borrelen al ideeën voor toepassingen speciaal voor het buitengewoon onderwijs of voor kinderen met een beperking, er kwam al (een voorzichtige) interesse vanuit woonzorgcentra, ook maatwerk voor ziekenhuizen en kinderpraktijken staat in de kinderschoenen. Maar eerst dit van de grond krijgen.”
Info: www.wallkadot.be. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier