Jeugdbewegingen Langemark-Poelkapelle zetten werking verder online

V.l.n.r.: Eva, Lise, Auke en Tim Ameye. (foto RB)
Redactie KW

De lockdown via het coronavirus zet een groot stuk van de wereld ‘on hold’. Ook de jeugdverenigingen ondervinden dit maar omzeilen het virusembargo via groepsactiviteiten op Facebook. Vanop afstand houden ze hun wekelijkse initiatieven levendig.

De jeugdbewegingen houden tijdens het weekend, op hun normale bijeenkomsttijdstippen, een Facebook-competitie. Iets in het genre van ‘Homo Universalis’ maar met dat verschil dat bij ‘Homo Universalis’ de verliezer eruit gebonjourd wordt in een afbouwend uitschakelsysteem. De Chiro en KSA daarentegen maken er ook een minicompetitie van en kronen de winnaar, via allerhande proeven, tot kampioen. We gingen even poolshoogte nemen van hoe alles in zijn werk gaat en we luisterden eerst bij de familie Ameye uit de Wallemolenstraat, de kweekschool van Chiro Lange Jo en Ixagodo Langemark.

Vader Kris (46) is brandweerman en werkt bij ‘Ferro Menen’, moeder Mieke Deraedt (45) is directrice van de Vrije Basisscholen Madonna en Sint-Juliaan. En de kinderen zijn super bezige bijen in de jeugdverenigingen. Tim (21) studeert aan het KVL in Gent voor industrieel ingenieur, hij is voorzitter van de jeugdraad en leider van de Chirojongens Lange Jo Langemark. Eva (19) gaat in Vives Brugge voor onderwijzeres en is leidster van de Langemarkse Chiromeisjes van Ixagodo. Lise (17) volgt het zesde middelbaar in het Ieperse college en Auke (13) zit in het tweede middelbaar van het Lyceum in Ieper, beiden zijn lid van Chiro Ixagodo.

Harry

“Er waren geen speciale activiteiten en wij wilden toch met iets naar buiten komen om de jeugd te activeren. Dit werd ondersteund door Chiro nationaal en het gewest sprong bij. We zaten via Skype virtueel bijeen en kwamen op het idee om een soort competitie in te zetten op de momenten dat we wekelijks onze bijeenkomst hadden. En op zondag 22 maart klonk het startschot”, vertelt Eva. “Via allerhande proeven zouden we testen wie de vlugste en handigste Harry was. We begonnen de opdrachten om 14 uur en rond 17 uur klokten we af. Volgende proeven kwamen aan bod: zich om het vlugst in compleet uniform omkleden, om het langst een borstel in evenwicht houden op de handpalm, een Chirolied zingen, een tekening maken, een brief naar het rustoord sturen, een pudding maken, de hoogste toren bouwen met een kaartspel en 15 minuten op wielen rondtoeren. Hilarisch: we zagen er op rolschaatsen, per fiets, op de tractor en zelfs een met autobanden. Een 50-tal leden nam eraan deel en ook de ouders en gezinsleden werkten mee. Ja men was heel creatief en spitsvondig”, lacht Eva.

Schilderij

Ook KSA-Chiro Poelkapelle springt mee op de kar. “We hebben 200 leden en ons 36-koppig leidersteam weet alles in goede banen te leiden”, vertelt Emely Degry. “Bij ons moesten ze ook een kamp bouwen, een schilderij uitbeelden en op zaterdag stonden we stil bij het syndroom van down en moesten de leden met verschillende sokken poseren. Op vrijdagavond bereiden we het programma via Skype en Facebook voor en op zaterdag van 14 tot 17 uur begint de creatieve competitie. We hopen dit zo lang te doen als de coronacrisis dit vereist”, weet Emely. De KSA in Bikschote gaat ook dezelfde toer op. “Op zaterdag 28 maart pakken wij ook met dergelijk programma uit”, aldus hoofdleidster Laure Ameloot. “We dagen de leden uit om een opdracht beter te doen dan de leiding. Een leider zal de opdracht via een foto of filmpje dus eerst voor tonen waarna iedereen het kan nadoen. Een van de eerste opdrachten zal zijn: een zo hoog mogelijke toren van toiletpapier te maken”, besluit Laure. (RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier