Hogeschool Vives wil bedrijven opleiden in strijd tegen cyberaanvallen

© Vives
Redactie KW

Hogeschool VIVES wil bedrijven en organisaties trainen in de strijd tegen cyberaanvallen. Daarom leidt de hogeschool de komende twee jaar een onderzoeksproject om tot een opleiding te komen voor bedrijven. De opleiding, in de vorm van een app, zal werknemers zaken bijleren rond cybersecurity.

Bedrijven krijgen steeds meer te maken met cyberaanvallen. Zo werd de Ieperse producent van weefmachines Picanol begin deze week nog het slachtoffer van een cyberaanval.

“Wat velen niet weten, is dat menselijke fouten vaak deze aanvallen makkelijker maken voor hackers. Zo kan een werknemer per ongeluk een link aanklikken waardoor de indringer toegang krijgt tot het bedrijfssysteem”, vertelt coördinator Stephan Weemaes. Het doel is om een opleiding te ontwikkelen zodat werknemers kunnen leren hoe ze het best kunnen reageren in bepaalde scenario’s.

Daarvoor doet de hogeschool nu twee jaar onderzoek waarin ze samenwerkt met onder meer de politie. De opleiding zal worden getest bij studenten office management. “Zij zullen in hun beroep later het meest in contact komen met dit soort aanvallen”, aldus Weemaes. Na twee jaar zal Vives een app ontwikkelen waarbij werknemers moeten reageren in verschillende scenario’s. Op basis van hun keuzes zullen ze de juiste feedback krijgen om foute handelingen bij een cyberaanval te voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier