Harelbeekse Centrumschool en Academie verwarmd dankzij warmtenet

Burgemeester Alain Top en schepen Inge Bossuyt kwam met de verantwoordelijken een kijkje nemen naar de werken. (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Centrumschool en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans zijn aangesloten op het warmtenet. Meteen een grote stap vooruit om de CO2-uitstoot van eigen stadsgebouwen terug te dringen.

Tijdens de schoolvakantie werden er grote werken uitgevoerd in de Centrumschool en in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, kortweg SAMWD. De werken in beide gebouwen kaderen binnen een klimaatproject van stad Harelbeke.

“De stad engageerde zich om de aanleg van het warmtenet langs de Leie te ondersteunen door alle stadsgebouwen gelegen langsheen het traject aan te sluiten”, duidt burgemeester Alain Top (SP.A). Het gaat om vijf gebouwen: Centrumschool, SAMWD, Jeugdcentrum TSAS, Jeugddienst en de brandweerkazerne.

Eerste fase af

“Stad Harelbeke zag in de aansluiting op het warmtenet de opportuniteit om de CO2-uitstoot van onze eigen stadsgebouwen terug te dringen. Dit is trouwens een van de doelstellingen uit het Burgemeestersconvenant. Via Infrax werd een Esco (Energie Service Company)-project opgestart om deze vijf gebouwen te screenen en een studie op te maken om de energieprestaties van deze gebouwen te verbeteren.”

De gemeenteraad keurde het klimaatproject goed. Infrax werd hierbij aangesteld als opdrachtgever voor het toewijzen van de opdrachten van de aanneming en het opvolgen van de werken. De eerste fase waarin de Centrumschool en SAMWD grondig werd aangepakt is nu voltooid.

“Door de werken te laten samenvallen met de aanleg van het warmtenet in de straat, worden mogelijke negatieve ecologische effecten tijdens de uitvoering van de werken tot een minimum herleid. Het totaalproject moet een positieve invloed hebben op het klimaat”, aldus schepen van Openbare Werken Patrick Claerhout (N-VA) en schepen van Milieu Inge Bossuyt (SP.A).

In de Centrumschool werden de klassen voorzien van nieuwe LED-verlichting. De verouderde gaskachels werden verwijderd en vervangen door per lokaal aangestuurde convectoren. “De gangen werden meteen voorzien van radiatoren zodat deze ruimtes ook gebruikt kunnen worden tijdens de lessen. Nieuwe plafonds en een gelakte convector-omkastingen aan de ramen, zorgen voor een frissere look”, gaat de burgervader verder.

Voor het SAMWD werd er ook gekozen voor relighting met LED. “De 30 jaar oude elektrische accumulatoren werden verwijderd. Er werd gekozen voor verwarming via klimaatplafonds om zo de akoestische doorslag tussen de verschillende muzieklokalen te minimaliseren. Alles met monitoring op een centrale plaats.”

Ook de kelder werd voorzien van duurzaam gespoten isolatie. Hiervoor ontving stad Harelbeke een subsidie van Agion. “De aannemers Lieven Deneckere sanitair uit Kortrijk en Vanden Berghe Electro uit Harelbeke werkten tijdens het bouwverlof ijverig door om het nieuwe schooljaar vlotjes te kunnen laten starten: waarvoor grote dank”, zegt Claerhout.

De brandweerkazerne en de jeugddienst volgen. Jeugdcentrum TSAS krijgt zonnepanelen op een nieuw geïsoleerd dak. “Ook derden kunnen gebruik maken van het warmtenet. Dit voor het zuinig maken van de gebouwen en zo energie besparen”, aldus nog Bossuyt.

Ruim anderhalf miljoen

Het volledige project werd gebudgetteerd op 1.657.000 euro. De maatregelen zullen een jaarlijkse besparing opleveren van 20 procent op zowel elektriciteit als brandstof. De provincie West-Vlaanderen keurde het project in 2017 goed als lokaal klimaatproject en kende hiervoor een subsidie toe van 100.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier