Bordspelen VIVES-spellenarchief nu online

De collectie van 5.000 oude bordspelen is een cruciaal onderdeel van de immense verzameling van om en bij de 20.000 stuks. © PM
Redactie KW

Oude bordspelen uit het VIVES-spellenarchief, een unieke collectie van 20.000 gezelschapsspelen, worden sinds kort digitaal ontsloten. Erfgoedcel Brugge ondersteunt het project dat gedragen wordt door vrijwilligers.

Sinds enkele maanden zijn een tiental vrijwilligers in de weer met het online brengen van oude bordspelen uit het spellenarchief dat onderdak vond in de bibliotheek van hogeschool VIVES in Sint-Michiels. De collectie van 5.000 oude bordspelen is een cruciaal onderdeel van de immense verzameling van om en bij de 20.000 stuks.

Unieke collectie

“Toen ik 40 jaar geleden in mijn woonst in de Oostmeers begon met het verzamelen van gezelschapsspelen kon niemand vermoeden dat dit idee zou uitgroeien tot de unieke collectie die het uiteindelijk geworden is”, vertelt Bruggeling Piet Notebaert met trots. “Samen met de schenking van verzamelaar Fred Horn vormt mijn aandeel de kern van het spellenarchief van vandaag.”

“In die dagen realiseerde niemand zich de erfgoedwaarde van gezelschapsspellen. Op praktisch geen enkele spellendoos vond je bijvoorbeeld de naam van de bedenker.” vult Fred aan.

Uilenspel uit 1830

“Vandaag is dit project uniek in zijn soort. De toegankelijkheid van de collectie staat voorop, onze vrijwilligersteam biedt het publiek drie keer per week de gelegenheid om kennis te maken met de collectie. Het digitaal ontsluiten van oude spellen die wij in ons archief bewaren, leek ons een noodzakelijke volgende stap”, verduidelijkt Jef Suykerbyk namens de vrijwilligers, “Het oudste stuk is een zogenaamd ‘Uilenspel’ uit 1830. Inmiddels hebben een tiental vrijwilligers een 200-tal oude spellen digitaal ontsloten, en dat is nog maar een begin!”

Wie door het spellenvirus is gebeten, komt overigens vaak in de verleiding om zelf een spel te bedenken. Zo werkt vrijwilliger Hendrik Cornilly momenteel aan een spel met Brugge als decor. Met de melding “Het wordt iets waarin zelfs de oude stadskaart van Marcus Gerards een sleutelrol vervult”, licht hij een mysterieuze tip van de sluier op.


De inmiddels ontsloten spellen vind je op www.erfgoedinzicht.be en bij www.erfgoedbrugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier