Blokkot in Spiere-Helkijn heropent onder strikte maatregelen

© JS
Redactie KW

In Spiere-Helkijn is het Blokkot in ontmoetingscentrum De Loods opnieuw geopend. Elke werkdag kunnen hogeschool- en uniefstudenten uit de gemeente er terecht van 8.30 tot 16.30 uur.

Het Blokkot kwam er een jaar geleden op vraag van de studenten in Spiere-Helkijn. Sindsdien was het iedere examenperiode open, ook in de zomervakantie. De coronacrisis was echter goed op weg de opening van het Blokkot in mei en juni 2020 te beletten, maar op vraag van enkele jongeren – en met het oog op de versoepeling van de federale maatregelen tegen het coronavirus – besloot de gemeente de deuren van De Loods alsnog op maandag 4 mei te openen.

“Mijn zus en ik hadden enkele weken geleden al eens geïnformeerd naar het Blokkot”, vertelt Camille Lapiere (20), studente handelswetenschappen. “Tegen beter weten in. Het resolute negatieve antwoord van de gemeente hadden we dus wel verwacht. Vorige week kreeg ik plots een berichtje van de gemeente. Of we nog steeds in het Blokkot wilden studeren? We zagen het uiteraard meteen zitten (lacht). Studeren thuis gaat mij niet echt goed af en aangezien de bibliotheken van de universiteit gesloten zijn, is zo’n alternatieve leerplek voor alle studenten meer dan welkom.”

Vijf studenten

De afspraak was om het Blokkot enkel ‘s ochtends te openen, maar die regeling werd al na een dag herzien. Nu sluiten de werkmannen van de gemeente de deuren pas om half vijf. Er gelden ook strenge veiligheidsmaatregelen. Zo worden er slechts vijf studenten per dag toegelaten – enkel daags voordien kan je je inschrijven – en iedereen zit anderhalve meter van elkaar. Eten is er niet toegelaten en elke student brengt zijn eigen drank en glas mee. Ontsmetting van de ruimte wordt aan de studenten zelf overgelaten.

“Ik vind ook dat we dat niet kunnen vragen van de werkmannen. De studenten gaan er studeren, dus moeten wij er ook voor zorgen dat de coronamaatregelen gerespecteerd worden en het Blokkot ontsmet wordt. Dat is onze verantwoordelijkheid. Dat vijf studenten weinig is? Tja, dat klopt, maar we moeten blijven oppassen hé. De coronacrisis is nog niet voorbij”, besluit Camille Lapiere.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier