Wim Willaert is ambassadeur voor Go Ocean: “Als we niet ingrijpen, is onze Noordzee naar de knoppen”

Ambassadeur Wim Willaert (links) met het team van Go Ocean en gouverneur Carl Decaluwé in Blankenberge. © svk
Stefan Vankerkhoven

Woensdag heeft Go Ocean in de O’Neil Beachclub op de Zeedijk in Blankenberge de documentaire ‘Beneath the waves: restoring our ocean’ gelanceerd. De Nieuwpoortse acteur Wim Willaert is ambassadeur voor dit project: “Als we niet ingrijpen is onze Noordzee naar de knoppen en sterft de mensheid uit.”

“De meisjes van Go Ocean hebben mij overtuigd”, knipoogt Wim Willaert bij de presentatie van de twaalf minuten durende documentaire. “Ik ben geboren aan zee, de Noordzee ligt mij nauw aan het hart. Dat onze natuur aan land er slecht aan toe was, wist ik al. Herbebossing is een oplossing. Maar dat de toestand van de Noordzee zo dramatisch was, heeft mij geschokt.”

Zeegras

“Ik ben voor deze documentaire naar Schotland getrokken, waar ik zelf vastgesteld heb dat het zeegras voor 95 procent verdwenen is. Go Ocean is er bezig om op kleine schaal zeegras op de bodem van de Noordzee te planten. Zeegras is niet alleen een voedingsbodem voor vissen en andere zeedieren, maar het decarboniseert de zee. Zo wordt de CO2-uitstoot teruggedrongen. Onze Noordzee is een woestijn aan het worden. Ook de oesterpopulatie is fel gedaald”, aldus de West-Vlaamse acteur.

Met te klagen verander je niks. Dat beseft ook Sarah Parent, CEO van Go Ocean, de Belgische start-up die sinds vorig jaar het herstel van kustlijnen en mariene ecosystemen wil ondersteunen en versnellen: “We bevorderen de veerkracht van onze oceanen tegen bedreigingen, zoals klimaatverandering en beschermen de habitats van zeedieren. Dat doen we via het planten van koralen en zeegrassen. In tegenstelling tot herbebossing staat oceaanherstel op vele vlakken nog in de kinderschoenen.”

Ecologische bouwblokken

Om het grote publiek bewust te maken van de oceaanproblematiek, rekent Go Ocean op de steun van ambassadeur Wim Willaert. De West-Vlaamse acteur lichtte samen met Sarah Parent twee innovatieve Noordzeeherstelprojecten voor. In Blankenberge bouwt Go Ocean samen met DEME een havendam die voorzien wordt van vijftig speciale bouwblokken.

Wim Willaert met een stukje zeegras.
Wim Willaert met een stukje zeegras. © Go Ocean

Marc Huygens, Environmental Manager bij DEME, verduidelijkt: “We gebruiken ecologische bouwblokken in de toplaag van golfbrekers. Ze bevatten minder beton, het is een natuurinclusief alternatief voor gewone betonblokken, op die ecoblokken kan zich biodivers zeeleven ontwikkelen.”

In Vlissingen plaatst Go Ocean samen met Van Oord’s initiatief Ocean Health en Ørsted oesterstructuren in windmolenparken. Nienke Oostenbrink van Ocean Health benadrukt dat oesters de waterkwaliteit verbeteren, maar ook voedsel en onderkomen aan vele diersoorten aanbieden: “Ze zorgen voor een toename in soortenrijkdom. Het doel van dit project is het creëren van een zelfstartend oesterrif en onderzoeken of deze structuren op grote schaal kunnen bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit.”

Provinciegouverneur Carl Decaluwé was aanwezig op de voorstelling van de documentaire en was aangenaam verrast: “Ook ik onderschatte de problematiek. Ik zal overleggen met het Vlaams Instituut voor de Zee hoe we dit project kunnen steunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier