Westhoekburgemeesters willen na corona kerncentrale Gravelines bezoeken

Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V).© TOGH
Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V).© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na de coronacrisis willen de Westhoekburgemeesters de kerncentrale van Gravelines bezoeken. “Het is een van de weinige dingen die we kunnen doen om onze bezorgdheid en betrokkenheid te tonen”, zegt burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge. De Veurnse burgemeester Peter Roose wordt alvast voorgedragen om te zetelen in een Frans comité dat de situatie in de centrale opvolgt.

Het ‘Centre nucléaire de production d’électricité de Gravelines’ heeft zes reactoren en een gezamenlijk vermogen van 5460 MW. Daarmee is de kerncentrale op 30 kilometer van De Panne de grootste van Europa en zelfs de tweede grootste van de wereld. Vanuit Frankrijk zelf, maar ook vanuit ons land en voornamelijk dan West-Vlaanderen wordt al decennia lang gewezen op het gevaar van Gravelines. Volgens een risicoanalyse van Greenpeace enkele jaren geleden is Gravelines de gevaarlijkste van de 19 kerncentrales van Frankrijk.

Weinig antwoorden

“Naar aanleiding van enkele krantenartikels vorig jaar kwam die ongerustheid weer naar boven”, zegt burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge. “Mensen stellen daar vragen over, maar wij hebben daar helaas weinig antwoorden op. Een van de weinige dingen die we kunnen doen, is onze bezorgdheid en betrokkenheid tonen. Voor de rest hebben wij nul komma nul te zeggen omtrent Frankrijk. Het is zo dat de Fransen volgens de internationale verdragen een zekere meldings- en waarschuwingsplicht hebben op een aantal vlakken richting federale overheid, die in West-Vlaanderen wordt vertegenwoordigd door de gouverneur. Het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, volgt dat op.”

Comité

Er zijn nu twee dingen die vooropgesteld worden. “De provincie zelf gaat iemand voordragen, dat is in de persoon van de Veurnse burgemeester Peter Roose, om te zetelen in een comité in Frankrijk dat betrokken is bij de opvolging van de werking van de centrale”, vervolgt Dejaegher. “Wij gaan nog eens vragen of we eens een rondleiding kunnen krijgen met de nodige uitleg, waarbij we ook vragen kunnen stellen en in dialoog kunnen gaan om aan te geven dat we daar toch bij betrokken zijn. Dat signaal overbrengen is veruit het enige dat we kunnen doen. Zo’n bezoek is in het verleden trouwens al eens gebeurd. Ik herinner me het zelf niet echt, het moet al meer dan tien jaar geleden geweest zijn.”

“Het is een bespreking die eigenlijk al van vorig jaar dateert. We hebben toen de vraag gesteld aan de gouverneur. Er werd daar een antwoord op gegeven. Ik denk zelfs op de openbare zitting van de provincieraad. Maar meer was er daarover niet te zeggen. Ondertussen heb ik geen signalen gekregen dat er nieuwe problemen zouden zijn.”

Niets te willen

Meer dan hun bezorgdheid kenbaar maken, kunnen de burgemeester niet doen. “Wij hebben daar niets te willen. Het is niet hetzelfde als ten aanzien van je eigen overheid. De Fransen liggen wellicht niet wakker van vragen van de Westhoekburgemeesters. We moeten eerlijk zijn. België is een klein landje. Als het fout loopt in Tihange of in Doel hebben we even grote miserie dan wanneer het fout loopt in Gravelines, al is het misschien een beetje dichter. Het is dus vooral een signaal dat we onze betrokkenheid tonen. Het is ook niet zo dat ze daar moeilijk over doen. Zij volgen de internationale afspraken daarover”, besluit Christof Dejaegher.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier