Trots op Oostende wil nachtelijke vuilnisophaling in strijd tegen meeuwenoverlast

Trots op Oostende-kandidaten Charlotte De Backer, Silke Beirens en Claudia Decaluwe. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Trots op Oostende evalueert het gevoerde meeuwenbeleid als positief en wil het uitbreiden met een nachtelijke huisvuilophaling. De maatregel zou 6 maanden gelden tijdens de zonnigste maanden.

De meeuwen zorgen al jaren voor ergernis : bij huisvuilophalingen prikken ze de zakken open en dat zorgt voor vuile straten en voetpaden en ergernis bij inwoners. In de strijd tegen meeuwen passeerden al tal van maatregelen, de één al efficiënter dan de andere. In de centrumstraten bevestigde de stad haken aan lantaarnpalen waar men de zakken kan bevestigen. Die lijken hun nut te bewijzen maar lang niet iedereen maakt er gebruik van en de haken werden ook niet overal geplaatst. De kritiek van de inwoners is al jaren dezelfde. “We hebben de voorbije jaren inspanningen gedaan om de stad netter te maken. Steeds meer Oostendenaars zetten ook hun vuilniszak buiten in een zwarte afvalbak zodat meeuwen geen toegang meer krijgen”, zegt milieuschepen Silke Beirens. Ze evalueert haar meeuwenbeleid positief. “Het meeuweninterventieteam helpt Oostendenaars die overlast ondervinden van broedende meeuwen op de daken. Ze plaatsen nepeieren en de echte worden uitgebroed in het vogelopvangcentrum en de vogels worden nadien uitgezet buiten de bebouwde kom.”

Charlotte De Backer: “De voorbije dagen verschijnen op sociale media foto’s van vuilniszakken die door meeuwen zijn opengeprikt omdat ze op zoek zijn naar voedsel en de vuilniszakken zien als gemakkelijke prooi.” Er is al jaren ergernis bij de inwoners en ook in het centrum is er een probleem. Kandidate Claudia Decaluwe: “De inspanningen zijn onvoldoende om te voorkomen dat de straten ’s ochtends vol afval liggen. Ook al wordt het snel opgeruimd door de stadsdiensten.”

De oplossing ziet Trots op Oostende in een nachtelijke ophaling van huisvuil die ze na de verkiezingen wil invoeren. “Gedurende 6 maanden per jaar in de periode waarin de meeuwen het actiefst zijn en over het hele grondgebied. De maatregel zal extra geld kosten, maar dat is nu ook het geval voor de reinigingsteam die ’s morgens de straten opnieuw schoonmaken. Er zal een aanbesteding moeten uitgeschreven worden in 2025.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier