Maandagnamiddag hield Wouter Mouton een eenmansactie voor het klimaat in de Steenstraat in Brugge. Hij ging midden in de straat zitten met een sandwichbord, tot de politie ingreep.
“Ligt er nog iemand wakker van het klimaat? Je weet wel, dat supersaaie sluipende probleem dat ergens in de verte misschien nog wel aanwezig is. Dat ernstige gedoe dat iedereen wel aanbelangt maar nu nog niet. Dat geklaag over de laatste kansen waar we het al veel te vaak over hebben gehad”, vraagt de Brugse arbeider Wouter Mouton zich af.
“Mensen met de grootste posities en verantwoordelijkheid kunnen het ongetwijfeld wel weten, niet? Er zijn absoluut uitzonderingen, maar weinig bedrijfsleiders en politici hebben het over het klimaat. Er is vertrouwen in technische oplossingen, anderen hebben meer verantwoordelijkheid en zullen het wel oplossen, er zijn dringendere problemen. Deze mensen zijn verkozen om regio’s en landen te leiden, men moet toch zeker wel weten wat de prioriteiten zijn? En als ze het zelf zouden vergeten, is er toch wel een leger aan medewerkers om hen erop te wijzen.”
Acties
Na jaren van innerlijke onrust en groeiende deprimerende gedachten over de toekomst van zijn dochter, andere kinderen, dieren en planten en de natuur in het algemeen probeerde Wouter Mouton al in 2019 wat te doen. Sterk geïnspireerd door de klimaatjongeren en Greta Thunberg in het bijzonder startte hij met allerlei acties.
“Waarom toch zien de jongeren wat wij niet zien? Zijn we zo selectief blind dat we als samenleving zelfs niet in staat zijn de klimaatcrisis te erkennen, laat staan er efficiënt naar te handelen?”, vraagt deze Bruggeling zich af. “Voor ieder die enige moeite doet en moed toont om het onder ogen te zien mag het duidelijk zijn. Zonder drastische veranderingen stevenen we af op een hogere temperatuurstijging dan wat wenselijk en leefbaar is voor vele planten- en dierensoorten, onszelf inclusief.”
“Volgens het gerenommeerde tijdschrift the Lancet zal het leven van ieder kind dat nu geboren wordt in elke levensfase diepgaand beïnvloed worden door de klimaatopwarming. Sterk gelinkt hieraan is uiteraard de biodiversiteitscrisis, en het op grote schaal uitsterven van dieren en planten.”
“Het is des te opvallender omdat we er voor het grootste deel zelf voor verantwoordelijk zijn. We zijn niet alleen de zogenaamde kikker in de pot die langzaam gaarkookt zonder te reageren, maar we gooien nog zelf volop olie op het vuur. Daarbij wetend dat onze kinderen de grootste slachtoffers zullen zijn.”
Geen aandacht
“Als dit probleem zo dreigend en concreet is, waarom krijgt het dan zo weinig aandacht? Waarom blijft onze economie gebaseerd op voortdurende groei? Het is bijzonder kortzichtig om hiervan uit te gaan, de aarde heeft slechts een bepaalde hoeveelheid grondstoffen, en er zijn daarnaast nog heel wat beperkende factoren”, vervolgt Wouter Mouton.
“Brugge zou tegen eind 2020 20 procent reductie moeten behaald hebben, men is gestrand op ongeveer de helft. Ondertussen werd een nieuw doel uitgesproken, 40 procent minder uitstoot tegen 2030. Wat tegenwoordig verre van een ambitieus doel is. De EU mikt op 55 procent. Maar hoe kan je vertrouwen hebben in die doelstellingen of de weg erheen als van het vorige slechts de helft behaald werd? Binnenkort wordt het nieuwe klimaatplan in Brugge voorgesteld, het zal ‘gebruiksklaar’ zijn in of na de zomer: bijna drie jaar na de gemeenteraadsverkiezingen en dus de helft van de lopende legislatuur. De politieke spelletjes voorafgaand aan verkiezingen indachtig lijkt er weinig tijd te zullen overblijven om effectief aan de slag te gaan.”
Burgerlijke ongehoorzamheid
Na talloze bewustwordingsacties op de Markt, protestacties aan bedrijven zoals Deutsche Bank of Shell, McDonalds en Burger King, en een hongerstaking achtte Wouter Mouton de tijd rijp voor een eerste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in Brugge.
Op maandag 31 mei om 15 uur ging hij in het midden van de Steenstraat zitten met een sandwichbord, ter hoogte van de Sint-Salvatorskerk. Zijn protest kadert in een lopende reeks acties van extinction rebellion(xr) : “Individuen tonen hun gevoelens en angsten en zetten zichzelf in een kwetsbare positie. Het doel is om aandacht te vragen voor een crisissituatie die systematisch genegeerd wordt.”
“Als xr activist geloof ik dat dergelijke acties nodig zijn. Het beleid van onze stad, regio en land zijn duidelijk niet in staat om de crisis het hoofd te bieden. Ik zie het als de plicht van mezelf als burger in een democratie om dit aan de kaak te stellen en zou dit niet overwegen als het in mijn ogen niet nodig zou zijn”, aldus Wouter Mouton.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier