Ruiseleedse voorvechter van Zero Waste Week wil jong en oud duurzamer leren leven

Dank zij de werkgroep in Ruiselede is de Zero Waste Week nu al een begrip. Op de foto: Warre Bekaert, Shannen Debie, Brigitte Becu, Stefaan Bekaert, Stijn Cottenier en Eveline Tack. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Van bij het prille begin, in 2022, is Stefaan Bekaert lid van de kerngroep Zero Waste in Tielt en Ruiselede. Hij woont in Ruiselede, maar is godsdienstleerkracht in het VTI in Tielt. Waarom houdt een godsdienstleraar zich zo intensief met duurzaam leven bezig? “Respect tonen voor mens, dier en natuur past perfect binnen mijn vak”, stelt Bekaert. “Ik wil jong en oud motiveren, zodat we anders en bewuster met onze planeet leren omgaan.”

Dit jaar valt de Zero Waste Week – met allerlei activiteiten die een meer duurzaam leven promoten – van 13 tot en met 19 mei. “Ik ben absoluut geen fanatieke groene jongen, ver van”, stelt Stefaan Bekaert meteen. “Eerder lichtgroen van signatuur. Maar ik wil vooral jongeren even laten stilstaan bij de manier waarop we vandaag met het milieu omgaan. Ik wil ze bewust maken van onze wegwerpcultuur, hoe we met grondstoffen omgaan, wat de gevolgen zijn als we alles zomaar dumpen waar we het nodig vinden. Ze laten nadenken over de natuurrampen wereldwijd, in de hoop dat dit hen kan aanzetten tot een ander gedrag. Dat lukt niet altijd, maar ik merk bijvoorbeeld wél dat jongeren met de klimaatverandering bezig zijn. Het is van belang hen nu keuzes te laten maken voor de toekomst, voor de volgende generaties.”

Kleine stapjes

Jongeren moeten kritisch durven zijn, stelt Bekaert. Maar zijn ze dat ook voor zichzelf? Tot voor kort betoogden ze massaal in Brussel met ‘There is no Planet B’ en hekelden de passiviteit van politici. Maar niet veel later laten ze wél een vuilnisbelt van rotzooi achter na Rock Werchter en Pukkelpop. “Uw opmerking is zeer terecht”, reageert Bekaert. “Ik heb mijn leerlingen vorig jaar de film ‘The Plastic Ocean’ laten zien, over de dramatische toestand van onze met plastiek vervuilde oceanen. Toch vinden we nog altijd rommel op de speelplaats. Maar we proberen vooruitgang te boeken met kleine stapjes. Bewustvorming sijpelt traag binnen. Maar als we niets doen, verandert er ook helemaal niets.”

Workshops

“Vandaar dat we proberen het brede publiek te bereiken, met bijvoorbeeld een lezing door weervrouw Jacotte Brokken”, gaat Bekaert verder. “ Met Natuurpunt De Torenvalk leren ‘recykleren’ en kleding ruilen, tweedehandskledij verkopen via De Kapstok in Pittem of overbodige kleding brengen naar De Toevlucht in Aalter, waar ze zich inzetten voor mensen in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. We voorzien onder meer een kledij-inzamelpunt in Huis Maria. In Ruiselede hebben we ook enkele interessante workshops op zaterdag 18 mei, zoals het ‘pimpen’ van oude kledij of het maken van schoonmaakproducten zonder chemische troep. We zullen ook een hoop ingezamelde kledij in een stoet door Tielt laten rijden, als voorbeeld hoeveel kledij we nutteloos laten liggen zonder het echt te gebruiken.”

Leerlingen motiveren

Wanneer is de Zero Waste Week voor Stefaan Bekaert geslaagd? “Kijk, we zijn ermee gestart in Tielt en nu breiden onze acties zich al uit naar Ruiselede wellicht later ook naar Meulebeke en Wingene. In amper enkele jaren is de Zero Waste Week toch al een begrip geworden. Wanneer geslaagd? Als alles organisatorisch vlot verloopt en we onze leerlingen toch kunnen motiveren, om bijvoorbeeld meer te fietsen. Ik trek me graag op aan kleine zaken en, toegegeven, ik ben snel tevreden.” (lacht)

De Zero Waste Week loopt van 13 tot en met 19 mei. Je kan alle activiteiten vinden op de webstek www.ruiselede.be/zero-waste-week. Info: 0499 752 934.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier