Oudenburg pakt nu ook uit met emmer om GFT-afval in te verzamelen: “Gele zak blijft bestaan”

"Vanaf maart kan je de emmer om de gele GF(t)-zak te bewaren kopen in het recyclagepark", zegt Gino Dumon. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Vorig jaar startte de stad met het tweewekelijkse ophalen van de gele zakken, bestemd om groente-, fruit- en tuinafval in te bewaren. “Nu lanceren we ook de GF(t)-emmer om het verzamelen gemakkelijker te maken”, zegt schepen van Milieu Gino Dumon. Vanaf zaterdag 2 maart, en dat tot oktober, voorziet het stadsbestuur wekelijks ook het ophalen van groenafval. En de stad helpt dit jaar ook de bijen een handje.

Na een goed jaar is het verzamelen van GF(t) in de gele zak succesvol. “Bij de start werd 1.205 kilo opgehaald; een jaar later zitten we al aan 3.260 kilo. Intussen zien we dat al een 250-tal gezinnen groente-, fruit- en klein tuinafval niet langer in de grijze zak deponeren, maar verzamelen in de gele. Of een impact van 4,33 kilo per inwoner per jaar. We mogen dus wel van een succes spreken”, zegt schepen van Milieu Gino Dumon. “We zien straat per straat een evolutie: het aantal deelnemers neemt toe naarmate een of twee bewoners in een straat hun gele zak buiten zetten.”

Vullen gele zak

De gele GF(t)-zakken worden tweewekelijks opgehaald, wat wil zeggen dat de zakken met afval toch een tijdje bewaard moeten worden. “We kregen geregeld de vraag van inwoners om een bakje te voorzien voor thuisgebruik dat goed afsluitbaar is. Onze diensten gingen op onderzoek en kochten GF(t)-emmers aan met een volume van 30 liter”, vertelt de milieuschepen.

De GF(t)-emmers zijn enkel bedoeld voor thuisgebruik om het gele zakje in te vullen en te bewaren tot de ophaling gebeurt. Alleen de GF(t)-zak mag buiten worden geplaatst, niet de emmer. “De GF(t)-emmers kosten 5 euro en zullen vanaf maart te koop zijn in het recyclagepark. Via een onlinewedstrijd zullen we er ook een 30-tal wegschenken. Houd dus zeker onze website en facebookpagina in de gaten”, geeft schepen Gino Dumon nog mee.

Ophalen groenafval

Voor wie het moeilijk heeft om het grote tuinafval, zoals snoeihout en grasmaaisel, naar het recyclagepark te voeren, organiseert het stadsbestuur een extra dienst. Van maart tot oktober komt er een mobiele omhaling van groen op zaterdagmorgen. “Deze service is gratis voor onze inwoners”, zegt schepen van Milieu Gino Dumon. “Groenafval is een van de afvalproducten die het meest naar ons recyclagepark worden gebracht. Gemiddeld brengen onze inwoners 900 ton per jaar naar het recyclagepark. Van maart tot oktober komen we ook naar de mensen toe. We zorgen voor een wijkinzameling van groenafval op zaterdag, dit op zes locaties in onze stad. De vuilniswagen zal telkens in de voormiddag een uurtje stil staan op drie locaties.”

“We starten op zaterdag 2 maart in de Sneppestraat, Akkerstraat en Baarsstraat. Op 9 maart zijn volgende locaties aan de beurt: Essenthoplein in Ettelgem, Pastoriestraat in Roksem en Berkenlaan in Westkerke. De week erop komen de eerste locaties opnieuw aan de buurt. De inzameling is gratis maar alleen voor inwoners van Oudenburg”, vult burgemeester Romina Vanhooren aan.

Voor wie de tijdstippen van de mobiele groenomhaling niet goed uitkomen, is er nog altijd het recyclagepark.

Volgende groenafval mag je meegeven tijdens het ophalen: grasmaaisel, snoeihout en klein groenafval. Afval van groenten en fruit is niet toegelaten. “2024 is een overgangsjaar want we organiseren nog vier extra ophaalrondes van snoeiafval huis aan huis. Vanaf 2025 vervallen die afhaalrondes”, geeft schepen Gino Dumon nog mee.

Bijen helpen

En last but not least wil Oudenburg deze zomer de bijen een handje helpen via de aankoop van planten. “Ook dit voorjaar organiseert het Regionaal Landschap Houtland & Polders een samenaankoop van bijenvriendelijke planten en deze keer doet ook onze stad mee”, vertelt milieuschepen Gino Dumon.

Voor 22 euro ontvang je een bont pakket van twaalf vaste planten. Bestellen kan tot eind april. Het Regionaal Landschap selecteerde plantensoorten die de beste relaties hebben met onze bijen en insecten. Het afhaalpunt zal in dorpstuintjes Biothope in Ettelgem (naast de Romaanse kerk) zijn. Afhalen is mogelijk op vrijdag 3 mei tussen 15 en 18 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier