Oostduinkerke krijgt als eerste kustgemeente nieuwe strandafvalbakken

Schepen Charlotte Castelein, milieudienst Koksijde, gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu en medewerkers Westtoer, Danny Wille (adjunct-directeur-generaal OVAM), vrijwilligers en Tim Corbisier (coördinator Proper Strandlopers) bij een nieuwe strandafvalbak. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Oostduinkerke werd als eerste kustgemeente geselecteerd om nieuwe strandafvalbakken te plaatsen in het kader van het Europese project ‘Plastic Free Coastline’. Provinciebedrijf Westtoer, OVAM, Proper Strandlopers en acht kustgemeentes zetten samen de schouders onder dit initiatief om onze stranden proper te houden.

Langs onze kustlijn worden 38 nieuwe strandafvalbakken met infoborden geplaatst, die alle strandbezoekers (zowel inwoners als toeristen) moeten stimuleren om gebruik te maken van deze afvalbakken met drie compartimenten (voor restafval, PMD en één compartiment voor opruimmateriaal van vrijwilligers en bijzondere vondsten zoals speelgoed of kostbare voorwerpen).

“Koksijde levert al veel inspanningen om onze gemeente en onze stranden proper te houden”, aldus Charlotte Castelein, schepen van Milieu, Energie- en Afvalbeleid. “Elke dag gaan drie teams op pad om zwerfvuil en huisvuil aan huis op te halen. We kunnen ook rekenen op heel wat vrijwilligers, Mooimakers, Proper Strandlopers, noem maar op. We willen mensen ook sensibiliseren om geen zakken maar rolcontainers te gebruiken, want zwerfvuil wordt mee veroorzaakt door meeuwen die zakken open pikken. Daarom hebben we dit voorjaar 15 milieupunten geïnstalleerd en campagne gevoerd met een liedje van Ozark Henry. We willen van de zakken af!”

38 exemplaren

Danny Wille, adjunct-directeur-generaal OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij): “Preventie van afval en hergebruik van materialen zijn voor OVAM essentieel. Met het Europese Life-programma willen we de hoeveelheid restafval en plastic verminderen, en dat geldt voor de hele keten, tot de eindverwerking! Drie jaar geleden zijn we gestart met een mooi sensibiliseringsinitiatief, de circulaire hub 0.666 in Oostende. Veel afval belandt immers in zee, via rioleringen, beken, rivieren. Maar we kunnen beter en meer recycleren: ook visnetten!”

“Er is nog veel werk aan de winkel om onze droom – afvalvrije stranden – te realiseren. Dat houdt ook een gedragsverandering in, en daarbij is iedereen betrokken: ieder individu, bedrijven, ziekenhuizen, de horeca … Ik denk onder meer aan onderzoek naar (minder en andere) verpakkingen. De oude strandafvalbakken hebben met deze nieuwe modellen een update gekregen, en er zullen in de eerstvolgende dagen en weken langs de hele kustlijn 38 nieuwe exemplaren worden geplaatst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier