Omstreden stort nodigt voor het eerst kritische buurt uit: “We hebben niks te verbergen”

Sitemanager Chris David. © TP
Redactie KW

Na jaren van kritiek en gevreesde PFAS-vervuiling nodigt Silvamo uit Kortemark voor het eerst de buurt uit op de terreinen van de stortplaats. “Zo willen we de onrust wegnemen.”

“Dit is restfractie uit recyclage van glas.” Sitemanager Chris David wijst naar een van de afvalbergen op de site van Silvamo nv. Voor het eerst geeft de bedrijfsleiding een inkijk in het omstreden stort na jaren van kritiek en onrust bij buurtbewoners die PFAS-vervuiling en andere verontreiniging vrezen. “Een kritische ingesteld mag zeker, maar we willen de onrust wegnemen”, stelt David. “Daarom nodigen we de buurt uit om een kijkje te nemen. Het is een kans om kennis te maken en vragen te stellen, we hebben hier niks te verbergen.”

Open communicatie

Silvamo wil dit eerste “buurtoverleg” begin september organiseren. “Het is een volgende stap tot goed nabuurschap na het houden van opvolgingscommissies, waarin mensen van actiecomité Leefbaar Groot Kortemark, dorpsraden, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, milieuraad en milieuschepen zetelen. We streven naar open communicatie en willen kort op de bal spelen om problemen aan te pakken. We hebben een heel uitgebreid netwerk van peilbuizen, lekdetectie en waterzuivering. De mensen moeten beseffen dat we echt waken over de gezondheid in de buurt.”

PFAS in grondwater

Het bedrijf benadrukt dat het geen PFAS-houdende afvalstoffen aanvaardt in de kleigroeve, enkel “niet-gevaarlijke afvalstoffen” sinds de start van hun exploitatie in 1996. Toch tonen peilbuizen op twee plaatsen naast de stortplaats een overschrijding van PFAS-normen in het grondwater. “De verhoogde waardes zijn nog duizend maal lager dan teruggevonden waardes bij vervuilde brandweerkazernes in Vlaanderen, dus het is relatief maar verder onderzoek is nodig om de mogelijke bronnen en oorzaken te achterhalen. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen van verdere verspreiding en er is geen onmiddellijke bedreiging voor de volksgezondheid. Alle vervuiling waar wij voor verantwoordelijk zijn, zal opgeruimd worden.”

Kleilaag

Het stort situeert zich op anderhalve kilometer van de kern van Kortemark. “De dichtste woningen liggen op 250 meter. Een honderd meter dikke kleilaag, aangevuld met ondoorlaatbare folies, garandeert een milieuveilige afsluiting tussen afval en omgeving. De strenge eisen van wat hier gestort mag worden, hebben we altijd nageleefd. Wij zijn geen ‘cowboybedrijf’, maar specialisten in afvalbeheer en bodembescherming en -sanering.”

Nieuwe vergunning

De Vlaamse regering vernieuwde in 2022 de omgevingsvergunning van Silvamo voor een verdere exploitatie van de stortplaats, maar deze werd een paar maand geleden vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen na een procedure door actiecomités Leefbaar Groot Kortemark en Climaxi. “Bevoegd minister Zuhal Demir moet binnenkort een nieuwe vergunningsbeslissing nemen. Dat is ook voor ons afwachten, maar we zijn positief. We willen nog tien jaar niet-gevaarlijk afval accepteren, waarna de stortplaats wordt afgewerkt en afgedekt. Dan start een periode van nazorg van minimum dertig jaar, waarbij we er zorg voor dragen dat er geen vervuiling doorsijpelt naar de omgeving. Als dat zo zou zijn, worden bijkomende maatregelen genomen. Vandaar het belang van goede bedrijfsvoering en controle op wat hier gestort wordt, want we blijven verantwoordelijk in de toekomst.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier