Nog geen GAS-boetes uitgedeeld voor afval op strand: Proper Strand Lopers willen actie

De Proper Strand Lopers met hun buit van het “succesweekend”. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De Proper Strand Lopers vragen een strenger optreden tegen sluikstorters op het strand. Er werden ondanks alle afval nog geen GAS-boetes uitgedeeld. Intussen pleit schepen Maxim Donck voor hondenpatrouilles.

Na een topdag vorige week werd 4000 liter afval opgehaald door de Proper Strand Lopers. De dag nadien was dat ‘slechts’ 720 liter. “De ergste vervuiling vindt steevast plaats op het stuk strand tussen de strekdam en het Kursaal. Dat is het drukste stuk, want dit is het strand dichtst bij het station”, zegt Tim Corbisier, al jarenlang de bezieler van de Proper Strand Lopers. De 4.000 liter afval na de drukke stranddag bracht Oostende op een weinig positieve manier in het nationale nieuws. De stad “betreurt dat sommige strandgangers hun afval achterlaten en veroordeelt dergelijk onverantwoordelijk gedrag”.

Oostende somt initiatieven op waarbij ze sensibiliseert, het beach team inzet en ook elke dag opruimt. Ook handhaving is een belangrijk aspect. “We voeren elk jaar controleacties uit op het strand tegen sluikstorten. Wie betrapt wordt, krijgt een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro”, laat de stad weten.

“Je moet kunnen bewijzen dat het achtergelaten afval van die persoon is”

“Maar op die drukke dag werd geen enkele GAS-boete uitgeschreven”, zegt Tim Corbisier. “Ik heb ook geen weet van GAS-boetes op het strand voor sluikstorten. Op de dijk gebeurt dat wel bij peuken. Ze bekeuren de peukengooiers, terwijl het strand ook vol peuken en ander afval ligt. De bevolking zal dat niet blijven pikken. Zoiets vaststellen is in de praktijk bijna onmogelijk, dus is er iets fout met de wetgeving. Je moet onomstotelijk kunnen vaststellen dat het afval afkomstig is van het groepje dat het strand verlaat. Het is niet correct van de stad dat ze zeggen te handhaven, maar op het strand in de praktijk geen boetes uitgschrijven.”

Onderbemand

Tim suggereert een oplossing: “Het is pure communicatie waarbij de stad aan de mensen laat weten dat ze een propere plek kunnen uitzoeken. Als die mensen dan ’s avonds weggaan, is het zeker van hen. Want het strand was proper. Dat gaat veel verder dan sensibiliseren. Er moet gewoon gehandhaafd worden.” Maar dat gebeurt niet. “Ze doen het niet omdat er op zo’n drukke dagen een onderbezetting aan controle is. En ze blijven maar treinen met mensen naar de kust brengen. Ik begrijp dat allemaal wel, maar er mag zeker hulp van hogerhand komen bij controles. OVAM heeft 60 controleurs die het hele land rondlopen en ook hier kunnen ingezet worden. Maar dan kan het wel eens escaleren en dan heb je weer politie nodig om de GAS-ambtenaren bij te staan.”

Op heterdaad

In juli werden 447 GAS-overtredingen uitgeschreven wegens inbreuken op openbare reinheid. Tijdens het vervuilende weekend waren dat er 54, maar geen enkele op het strand zelf. De meeste vaststellingen gebeuren door de stad, een beperkter aantal door de politie. Woordvoerder Timmy Van Assche: “Het op heterdaad betrappen op achterlaten van afval is voor een politieambtenaar niet evident. Een inspecteur de hele dag posteren, is niet mogelijk. Bovendien moet men kunnen bewijzen dat het achtergelaten afval van die persoon is. Onze prioriteit ligt in de zomer ook elders, namelijk bij verkeer, diefstallen, vermiste kinderen, openbare orde, geluidsoverlast, toezicht op evenementen en de uitgaansbuurt. Ons aandeel bij de GAS-vaststelling ligt in de zomer aanzienlijk lager.”

Stad reageert

Ook bij de stad blijken er “zeer weinig tot geen” vaststellingen te zijn op het strand. Schepen Maxim Donck (N-VA): “De locatie ‘strand’ is geen parameter in het programma dat de GAS-vaststellingen registreert. Ik moet er ook eerlijk in zijn: er worden zeer weinig vaststellingen gedaan op het strand. De controleurs, ambtenaren van OVAM en politie gaan tijdens speciale acties wel op het strand maar stellen weinig vast. Ze moeten al wachten tot iemand het strand verlaat en kijken of die alle zaken meeneemt.”

Donck pleit voor ‘crowd control’: “Als er plaats is voor 500 mensen en er zijn 3.000 personen, dan is dat vragen om problemen. Niet enkel sluikstorten, maar ook overlast of schermutselingen op de Zeedijk. Daar kunnen hondenbrigades preventief een oplossing bieden. Mensen volgen veel sneller bevelen van redders en agenten op als er een hondenbrigade actief is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier