In het kader van het Actieplan Water maakt de stad nu ook gebruik van de AI-toepassing Rainbrain. Inmiddels werd een pilootproject op De Mandel afgerond.
Na de ernstige wateroverlast in 2013 heeft de stad Roeselare in samenwerking met de provincie het Actieplan water gelanceerd. “Dit plan omvatte in eerste instantie de aanleg van bufferbekkens rondom de stadskern van Roeselare. Op die manier kunnen we overstromingen voorkomen. Daarnaast zetten we in het stadscentrum ook in op ontharding, infiltratie en buffering”, aldus schepen van waterbeleid Francis Debruyne (CD&V). De stad maakt ook gebruik van een nieuwe toepassing. “Het conceptidee voor Rainbrain werd in 2020 ontwikkeld met financiële steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het pilootproject werd eind 2023 afgerond voor de regelmogelijkheden op de Mandel”, aldus Debruyne.
Maar wat doet Rainbrain precies? “Het programma is zo ontworpen als een datagedreven instrument voor beslissingsondersteuning en fungeert als een slim stedelijk waterbeheerssysteem. Met dit model kunnen we metingen van waterniveaus in de Mandelvallei verwerken. Op die manier kunnen we proactieve acties ondernemen wanneer wateroverlast dreigt;” Rainbrain maakt gebruikt van AI om zichzelf te optimaliseren en te verbeteren op basis van modellen, metingen en voorspellingen. “Dit pilootproject heeft al enkele regelingen opgenomen, maar de kracht ervan zal toenemen bij uitbreiding van het werkingsgebied.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier