Sinds 2008 is op het Burgemeester de Sagherplein een heuse zonnewijzer te bezichtigen. Het ontwerp kwam van Poperingenaar Fred Schaffler, een gepassioneerde wetenschapper en ingenieur die vooral geboeid was door de ruimte, het heelal en het zonnestelsel. Ter gelegenheid van de gedeeltelijke zonsverduistering op donderdag 10 juni kreeg de zonnewijzer een opknapbeurt door de stedelijke technische dienst, en werd hij opnieuw ingehuldigd.
Donderdag tussen 11.19 en 13.31 uur schoof de maan vanaf de aarde gezien langs de zon. Door de ringvormige eclips was zon te zien als een koekje, waar een hap was uitgenomen. Maximaal (om 12.19 uur) was zo’n 26% van de zonnediameter bedekt door de maan. Vervolgens verdween de maan geleidelijk van voor de zon. Om 13.25 uur maakte de maan het laatste contact met de zon en was de eclips voorbij. Wie de zonsverduistering wou waarnemen, moest zijn ogen beschermen met een zonnefilter. Een eclipsbril is een eenvoudige en veilige methode, en die werden door de stad ter beschikking gesteld.
De zowat 35 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de vrije basisschool De Zonnewijzer volgden alles op de voet van op het Burgemeester de Sagherplein. Daar stond een groot scherm opgesteld. De sterrenwacht AstroLab Iris gaf vanuit haar basis in Zillebeke commentaar bij de beelden. Links waren de live beelden te zien, aan de rechterkant van het scherm werden telkens voorstellingen via een fotodiagram gegeven. Bij de zonnewijzer komt binnenkort een nieuw paneel met uitleg, meer op kindermaat geschreven. Het oorspronkelijke bord was zeer wetenschappelijk.
“Het geheel paste in het ‘Ruimtejaar van Poperinge”,, zegt Ben Hamerlinck, beleidscoördinator Techniek van de stad. “Oorspronkelijk was het de bedoeling het jaar te starten in maart, naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de Poperingse astronaut Dirk Frimout, maar die zat toen thuis met covid. Maar vanaf donderdag 24 juni wordt een Ruimtewandeling door de stad georganiseerd. Die gaat van start naast het Hopmuseum, aan het geboortehuis van Dirk Frimout. Verder wordt ondermeer een bezoek gebracht aan het Frimout-monument in het stadspark, de rotonde aan de Casselstraat, die herinnert aan de ruimtevlucht, en overal zullen panelen staan die met de ruimte en Poperinge te maken hebben, zoals een grote foto van de eerste luchtballon in de stad. Ook Popsjot zal in het teken van de ruimte staan.”
Op zaterdag 16 oktober heeft een sterrenkijknacht plaats in het teken van Jupiter en Saturnus, van op het dakterras van het gebouw van de stedelijke technische dienst langs de Ouderdomseweg. (AH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier