De oudste boom van de Westhoek zat lang verscholen in een afgesloten bos van nonkel Henri, maar is sinds kort toegankelijk voor het publiek en wordt nu de West-Vlaamse kandidaat voor de titel Belgische Boom van het Jaar.
Agentschap Natuur en Bos kocht het Couthofbos van de adellijke familie d’Udekem d’Acoz. Het bos van zeventig hectare ligt in de Poperingse deelgemeente Proven tegenover het beschermde kasteel ’t Couthof van wijlen nonkel Henri, de oom van koningin Mathilde. Vier maand geleden werd het Couthofbos officieel opengesteld voor het publiek. Het bos verbergt enkele uitzonderlijk oude bomen van de Westhoek, die meer dan honderd jaar geleden werd platgebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Boringen
“Dit bos lag achter het front, waardoor een aantal bomen gespaard bleven. Een ervan is de monumentale zomereik bij de ruïne van de boswachterswoning”, zegt Erwin Verfaillie, boswachter van Agentschap Natuur en Bos. “Die boom zou geplant zijn in 1795.” Dat blijkt uit onderzoek met kleine boringen om het aantal jaarringen te achterhalen. Het levert hem alvast het label ‘oudste boom van de Westhoek’ op. Nu kan hij ook de Boom van het Jaar worden. “De vakjury van deze wedstrijd heeft deze boom genomineerd als de West-Vlaamse kandidaat voor de Belgische titel”, aldus Verfaillie. “Vanaf 2 september kan gestemd worden.”
West-Vlaamse voorgangers
Zo kan een anonieme boom, die bijna 230 jaar verborgen lag in een afgesloten bos, plots nationale naam en faam verwerven. In West-Vlaanderen deden twee bomen het hem voor en ze staan allebei in de Westhoek: ‘de vierstammige overlever’ bij de Ieperse Menenpoort in 2020 en ‘de bruine kriekpeer van Klerken’ in 2022. Ook de Ieperse overlever ‘overleefde’ de Eerste Wereldoorlog: de kastanje werd wel kapotgeschoten maar uit de wortelstronk groeiden vier nieuwe zijstammen. De zomereik van het Couthofbos is 65 jaar ouder en bleef doorheen zijn geschiedenis vrij van bommen. Er is wel nog zichtbare schade door een blikseminslag.
Zeldzame vleermuis
“Hij kon mooi uitgroeien en er zitten heel wat natuurlijke holtes in de boom, waar veel diersoorten gebruik van maken. De boom is een ecotoop op zichzelf. De vleermuizenwerkgroep deed er onlangs een inventarisatie.” Er werden verschillende soorten gevonden, waaronder de franjestaart, laatvlieger en gewone dwergvleermuis. “In de buurt van de boom werd ook een kraamkolonie ontdekt van de zeldzame bosvleermuis. Toch wel uniek voor deze contreien: tot op vandaag is het de enige gekende kraamplek voor bosvleermuizen ten westen van Brussel.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier