De vooraanstaande Britse antropologe en biologe Jane Goodall pleit in een videoboodschap voor de uitfasering van het Dolfinarium in Brugge. Die video werd afgespeeld tijdens een zitting van de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement op vraag van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Geen enkel dolfinarium, ook het Brugse niet, kan voldoen aan de behoeften van deze prachtige zeezoogdieren. Hun leefomgeving is er veel te beperkt, veel te klein en te eentonig”, aldus Goodall, die voornamelijk wereldwijd gelauwerd wordt voor haar onderzoek over het leven van wilde chimpansees.
Een hele voormiddag lang kwamen verschillende mensen langs in het parlement om hun mening te uiten over het voorstel van decreet ‘over het welzijn van dolfijnen’, ingediend door parlementslid Els Ampe (Voor U). Ze stelt een geleidelijke afbouw voor van het gevangenschap van dolfijnen in het Boudewijn Seapark in Brugge. In de nieuwe Vlaamse codex dierenwelzijn – die de regering enkele weken geleden goedkeurde – is er een verbod op het gevangenschap van walvisachtigen opgenomen. Maar voor Boudewijn Seapark werd een uitzondering gemaakt, pas in 2037 wordt het verblijf van de dolfijnen daar geëvalueerd.
Daar zouden de tegenstanders van het Dolfinarium liever anders zien, onder wie ook Jane Goodall. “Uit het vele onderzoek is duidelijk geworden dat er een einde moet komen aan het gevangenhouden van dolfijnen in bassins. In een soort semi-gevangenschap kunnen deze prachtige zeezoogdieren een natuurlijker en gevarieerd leven leiden in een ruimere omgeving. Ik smeek u om het nodige te doen”, klonk het.
Geen expert
Lars van den Ham – directeur van Boudewijn Seapark – nuanceert de uitspraken van de biologe: “Met alle respect voor al het bijzondere werk dat ze reeds heeft verricht, maar zoals ze zelf ook aanhaalde in de video: ze is geen expert op vlak van dolfijnen. Niemand die kwam pleiten voor de vrijlating van onze dolfijnen was dat eigenlijk. In 2022 publiceerde externe onderzoekster Isabella Clegg een rapport waarin ze haar observaties de dolfijnen in ons Dolfinarium objectief neerschrijft. Ze voerde dit onderzoek uit op vraag van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Uit haar advies blijkt dat er helemaal niets schort aan het welzijn van onze dolfijnen, ze kregen een geluksscore van 85 procent.”
“Wij zijn een dierentuin en houden ons 100 procent aan de wetgeving die voor ons geldt. Er wordt veel misinformatie de wereld ingestuurd over hoe de dolfijnen bij ons leven, wat leidt tot polarisatie. Jammer, want net zoals de meeste mensen zitten wij ook hard in met het welzijn van deze bijzondere dieren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier