Water met meter gedaald door defecte sluis Sint-Baafs-Vijve: boten vast in modder

Door de defecte sluis is het water enorm gezakt in de Leie. © gf
Redactie KW

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag is het waterpeil van de Leie meer dan een meter gezakt door een defect aan de sluis ter hoogte van Sint-Baafs-Vijve. Daardoor is de scheepvaart op de Leie en Kanaal Roeselare-Leie momenteel geblokkeerd.

Na de melding en vaststelling van de daling vanuit River Information Services werd door de Vlaamse Waterweg onmiddellijk een interventie ter plaatse gedaan om de stuw manueel dicht te zetten. Dat kon echter niet meer beletten dat het waterpeil in het kanaalpand tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke meer dan een meter gedaald was.

Er geldt momenteel een stremming van de sluizen Harelbeke, Ooigem en Sint-Baafs-Vijve. Hierdoor is ook de scheepvaart volledig geblokkeerd op de Leie (sluis Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke) en op het Kanaal Roeselare-Leie (sluis Ooigem).

De Vlaamse Waterweg nam alvast enkele maatregelen. Het water wordt maximaal opgehouden en stuwen gesloten op het waterwegnetwerk om het pand tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke weer op peil te krijgen. Aangemeerde schepen en beide getroffen jachthavens worden geïnspecteerd om eventuele schade vast te stellen en er is inspectie van de oevers en infrastructuur. De situatie wordt ter plekke nauwgezet opgevolgd.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier