Vlaams landbouwakkoord staat provinciale bebossingsplannen niet in de weg

© Pexels
Phebe Somers

Er zullen geen nieuwe bomen sneuvelen in onze provincie als gevolg van het bereikte landbouwakkoord van 16 februari. Daarmee stelt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe provincieraadslid Simon Bekaert (Vooruit) gerust, die de vraag op tafel legde tijdens de provincieraad.

“Eén van de aspecten van het landbouwakkoord (dat de Vlaamse regering opmaakte na tal van onderhandelingen met de landbouworganisaties, red.) is dat de landbouwgronden moeten beschermd worden en dat de overheid binnenkort geen gronden meer mag aankopen die behoren tot een agrarisch gebied. Strooit deze deal roet in de plannen die onze provincie heeft om nog meer bomen te planten?” vroeg Bekaert zich af.

Weinig discussie

Dat is blijkbaar niet het geval. “In West-Vlaanderen anticiperen wij al heel lang op de bepalingen die nu in dat akkoord werden vastgelegd, al decennia lang eigenlijk. Wij richten ons bijna altijd op reeds groene bestemmingen om nieuwe bossen aan te leggen, zodat er eigenlijk zelden discussies met boeren plaatsvinden. Er zijn uitzonderingen natuurlijk. Als we toch de noodzaak zien om landbouwgrond aan te kopen dan proberen we altijd een goeie ruil te voorzien voor de eigenaar in kwestie, indien die niet zo happig is om zijn grond te verkopen”, legt de gedeputeerde voor Natuur uit.

Toch zit de Provincie op vlak van bebossing stilaan ‘op het einde van haar Latijn’, aldus Vanlerberghe: “Er zit nog meer dan 60.000 hecatre niet-herbevestigd agrarisch gebied vast in het zogezegde Agnas-programma. Een kleine 20 procent daarvan zou een natuurbestemming kunnen krijgen. Maar dat project beweegt al meer dan 15 jaar amper nog binnen de Vlaamse regering. Wij blijven wachten tot er daar enkele knopen doorgehakt worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier