Tope8920 pleit voor bos op historisch stort in Langemark

Vlnr Fanny Boone, Niels Vermeersch en Laurent Hoornaert zien kansen voor een bos.© (Foto PCO)
Vlnr Fanny Boone, Niels Vermeersch en Laurent Hoornaert zien kansen voor een bos.© (Foto PCO)
Redactie KW

Tope8920 wil op het historisch stort een bos aanplanten op de Hagebos in Langemark. “Onderzoek de mogelijkheden. Zet een eerste stap”, vraagt gemeenteraadslid Laurent Hoornaert.

Op de gemeenteraad wil Tope8920 een bespreking houden over het historisch stort op de wijk Hagebos in Langemark. Op de site zijn de gedempte kleiputten gelegen naast de restanten van de voormalige steenbakkerij Dumoulin. “Twee weken terug lanceerde Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) haar plan om stortplaatsen om te vormen tot bos. Het lokale stort zou een potentieel hebben van 5,21 hectare. Een eerste stap zou moeten zijn om op kosten van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren. We spreken eerder over een bos, dan een speelbos”, zegt Laurent Hoornaert namens Tope8920.

De kerkfabriek heeft de plannen van het schepencollege voor een bos van 2 hectare op de hoek van de Cayenne- en Boezingestraat ondertussen naar de prullenmand verwezen. “Misschien is ook wel tijd dat het schepencollege in eigen boezem kijkt. Er ligt een perceel in de Houthulstseweg dat zomaar kan omgezet worden in bos. We kijken naar voorbeelden als Zonnebeke waar men het oude stort heeft omgevormd tot een natuurgebied Haneveld. In Ieper is er een golfterrein bovenop gekomen. Er zijn ideeën voldoende om op het voormalig stort creatieve zaken voor te stellen. Een hondenspeelweide of een parcours om te mountainbiken”, meent Laurent Hoornaert.

Verleden

De kleiputten in Langemark hebben een beladen verleden. Destijds werden de putten gebruikt om huishoudelijk afval te dumpen. In 1982 verlengde de provincie een exploitatievergunning voor de stortuitbater Vancoppenolle voor niet-toxisch industrieel afval. Een actiecomité ging destijds daar tegen in.

Gewezen minister Schauwvliege (CD&V) ontwikkelde in 2015 een plan om de materialen van de stortplaatsen te ontginnen. Men zou van verweesde terreinen recreatiegebieden maken.

(PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier