De gemeente heeft een erfpachtovereenkomst afgesloten voor het natuurgebied De Swal. Daarmee is iedereen blij, vooral de mensen van milieuvereniging De Ruidenberg en Natuurpunt Beheer vzw, die het beheer ervan kunnen verderzetten.
De Swal is een opmerkelijk natuurgebied van ruim 10.000 vierkante meter, dat net buiten het centrum van Koekelare ligt. Het is sedert 1992 eigendom van de gemeente en wordt onderhouden door milieugroep De Ruidenberg. In 1992 was De Swal een moerassig gebied, waar vele jaren niet naar was omgekeken. Daardoor was er een dikke graslaag overheen gegroeid. Na al die jaren en vele inspanningen van de leden van de werkgroep heeft De Swal nu een grote variëteit aan planten en bomen gekregen.
De gemeente sluit nu een erfpachtovereenkomst af met Natuurpunt De Ruidenberg en Natuurpunt Beheer vzw voor het natuurgebied ‘De Swal’. De KALM, Koekelaarse Adviesraad voor Leefmilieu, heeft het voorontwerp gunstig geadviseerd.
Natuurpunt
“Milieuvereniging De Ruidenberg is sedert een aantal jaren geïntegreerd in de overkoepelende vereniging ‘Natuurpunt’. Zij was vragende partij om de beheersovereenkomst van 1992 te vernieuwen, te actualiseren en dus te bestendigen in een erfpachtovereenkomst”, vertelt schepen van Milieu Jessy Salenbien. “Die overeenkomst biedt voor beide partijen voordelen. Voortaan kan het natuurgebied verder worden beheerd door de deskundigheid van Natuurpunt De Ruidenberg, en consolideert de gemeente een mooi stukje natuurgebied aan de rand van het centrum.”
“De Swal is vrij toegankelijk en tijdens de zomermaanden kun je er tot wel vijfhonderd uiterst zeldzame orchideeën bewonderen. De mensen vinden het belangrijk om in te zetten op natuur op wandelafstand, zoals buurtgroen, parken en bossen; zeker in deze coronatijden is dat wel duidelijk geworden. Daarom hebben we lokaal al een aantal initiatieven gerealiseerd: het aanbieden van plantpakketten, de opening van onze eerste tragewegenwandeling in Koekelare, en nu door het bestendigen van dit stukje natuur.”
Pionier verheugd
“Voor mij is het natuurlijk een heuglijke dag”, zegt Georges Pollentier (79) uit de Bergstraat. “Het was voor mij de gelegenheid om eens terug te blikken naar het prille begin. Zo herinner ik mij dat ik me in de jaren 70 ergerde aan de manier waarop sommigen ons leefmilieu verpestten. Ik besloot er zelf iets aan te doen en zo begonnen we in 1974 met de werkgroep Milieu. Ondertussen hebben we samen met gelijkgestemden talrijke acties op ons palmares. Er zijn nog altijd veel schendingen van ons leefmilieu, maar we moeten positief blijven. Zo hoorde ik dat Natuurpunt 10.000 extra leden kon aantrekken. Het gaat de goede kant uit.” (Rudi Ilegems)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier