Succesvolle actie Kijk (P)Uit! in Wevelgem en Kortrijk: “1.179 amfibieën staken veilig de weg over”

In Kortrijk werden minder padden geteld, 118, maar daar zitten de nieuwe paddentunnels wellicht voor iets tussen © Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Jaarlijks sensibiliseert de campagne Kijk (P)Uit! over de voorjaarstrek van padden, salamanders en amfibieën. “Dankzij de inspanningen van Regionaal Landschap Leie en Schelde en de vrijwilligers van Natuurpunt Wevelgem en Kortrijk staken de afgelopen weken 1.179 amfibieën veilig de weg over”, zegt Tim Desmet, communicatieverantwoordelijke van Regionaal Landschap Leie en Schelde.

Kikkers, padden en salamanders gaan éénmaal per jaar op trektocht. Bij zacht en vochtig weer gaan deze dieren na zonsondergang op zoek naar hun geboorteplaats, zoals een poel in de buurt, om er te paren en eitjes af te zetten. Deze trektocht gebeurt normaal in de periode februari/maart, maar groene kikkers wachten meestal tot mei om aan hun trektocht te beginnen. Helaas sterven elk jaar duizenden trekkende amfibieën vaak ‘s avonds en ‘s nachts bij het oversteken van wegen. Om dit te voorkomen lanceerde het Regionaal Landschap Leie en Schelde de campagne ‘Kijk (P)uit!’.

Overzetacties

Panelen langs de weg waarschuwen inwoners, passanten en automobilisten voor de trek- en oversteekplaatsen. Langs de belangrijkste trekroutes worden schermen geplaatst. Die blokkeren de trekroute van de dieren en leiden amfibieën in ingegraven emmers. Daarna laten vrijwilligers hen vrij aan de andere kant van de weg. Net als vorig jaar stonden panelen en schermen opgesteld in de Normandiëstraat in Wevelgem en de Dottenijsestraat in Bellegem. Stad Kortrijk en gemeente Wevelgem zorgden mee voor de signalisatie.

Minder padden, meer salamanders

In vergelijking met 2023 springt vooral het grote aantal salamanders in Wevelgem in het oog. Vrijwilligers, waaronder enkele klassen van de Gemeentelijke Basisschool Wevelgem, Levensboom Wevelgem en SPWe-basis Wevelgem, zetten er maar liefst 541 alpenwatersalamanders over en 130 kleine watersalamanders. Daarnaast werden ook 360 padden geteld, 19 bruine en 6 groene kikkers.

In Kortrijk werden minder padden geteld, 118, maar daar zitten de nieuwe paddentunnels wellicht voor iets tussen. Sinds eind februari kunnen padden en andere amfibieën dankzij die tunnels zelfstandig en veilig de overkant bereiken. Dit verlicht de taak van de vrijwilligers en de dieren blijven zo afgeschermd van het verkeer. Tijdens de oversteekactie werden nog één bruine kikker, 3 watersalamanders en één niet-gedetermineerde salamander geteld.

Meer informatie over deze actie kan je lezen op www.rlleieschelde.be/projecten/padden-rlls.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier