Staden krijgt gecontroleerd overstromingsgebied tegen wateroverlast

Vlnr. Bart Naeyaert (gedeputeerde voor integraal waterbeleid), schepen Chris Verhaeghe, Jan Vandecaveye (directeur dienst integraal waterbeleid), Dieter Duboccage en schepen Geert Moerkerke. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

In Staden komt langs de Provinciebaan ter hoogte van de Bombebeek een gecontroleerd overstromingsgebied om tijdelijk water op te slaan. De gemeente en de provincie willen daarmee de waterhuishouding in de Mandelvallei verbeteren.

“De laatste jaren zijn de effecten van klimaatverandering zoals wateroverlast extra tastbaar”, vertelt gedeputeerde Bart Naeyaert (CD &V). “Daarom is een integraal waterbeleid belangrijk. In Vlaanderen hebben verschillende overheden een taak in dat waterbeleid- en beheer. De Vlaamse overheid, de provincies, de gemeenten, polders en wateringen beheren allemaal een deel van het watersysteem. Daarom is een goede samenwerking belangrijk. In Staden bundelen we de krachten met het gemeentebestuur om de Mandelvallei toekomstbestendiger te maken en een antwoord te bieden op extremere weersomstandigheden. Een onmisbaar puzzelstuk in dat verhaal is de Bombebeek, gelegen langs de Provinciebaan. Verschillende waterlopen komen er samen. Om al die waterlopen gecontroleerd verder te laten stromen naar de Mandelvallei zijn enkele ingrepen belangrijk. Als we het terrein bekijken is een gecontroleerd overstromingsgebied hier de beste oplossing. Het teveel aan water dat voor overlast zorgt wordt met een knijpconstructie tegengehouden en komt in de lager gelegen weide terecht. Daar krijgt het water ruimte om geleidelijk aan in de grond te dringen of vertraagd stroomafwaarts door te stromen”.

“Om er voor te zorgen dat het gecontroleerd overstromingsgebied volop kan werken moeten stroomopwaarts ook extra ingrepen gebeuren”, weet duurzaamheidsschepen Chris Verhaeghe (Open Vld). “Met de gemeente leggen we een brede afvoergracht aan vanuit de Voermanstraat richting de Bombebeek. De provincie doet ook ingrepen in de omgeving van het overstromingsgebied. Zo komt er een berm om te voorkomen dat het overtollige water buiten het weiland komt. De Bombebeek wordt ook zoveel als mogelijk open gemaakt voor een vlotte doorstroming door inbuizingen weg te halen”.

De werken zijn ondertussen gestart en moeten voor de winter afgerond zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier