Sea Life Blankenberge vangt momenteel zes zeehonden op: “Een verklaring? Misschien door de windrichting of de woeste zee”
Momenteel ontfermen de dierenverzorgers van Sea Life Blankenberge zich over zes zeehonden die de voorbije weken aanspoelden langs onze kust. Het is enkele jaren geleden dat er nog zoveel dieren op hetzelfde moment in quarantaine zaten in het dierenpark. “We krijgen nog steeds geen subsidies hiervoor”, zegt marketing manager Delphine Dobbels (30) die eraan toevoegt dat de opvang van één zeehond tussen 3.000 en 6.000 euro schommelt.
Het geld voor het opvangen en verzorgen van zeehonden moet Sea Life Blankenberge halen uit de inkomsten van de tickets. Welke kosten zijn er zo allemaal? “Er is de medicatie, de voeding en uiteraard het personeel dat zich ontfermt over deze dieren. Wekelijks komt er een externe dierenarts langs. Er zijn ook de interventies wanneer we een zeehond gaan ophalen. Door de vogelgriep moeten we ook diverse medische testen gebeuren om besmetting te vermijden. Het totale prijskaartje bedraagt tussen 3.000 en 6.000 euro per zeehond”, zegt Delphine die hoopt op financiële steun van de overheid.
Eén uniek exemplaar
Sea Life beschikt over vijf quarantaineruimtes waarvan één grotere unit die plaats biedt aan twee dieren. “We houden dagelijks het gewicht van de dieren in het oog. Voor vrijlating moeten ze toch tussen 30 en 35 kilo wegen. We vermoeden dat er twee zullen worden vrijgelaten begin volgende maand”, gaat Dobbels verder. Met de paasvakantie voor de deur verwacht Sea Life ook opnieuw een pak bezoekers. “Zij kunnen door het venster van de quarantaineruimtes de zeehonden bewonderen. Er zit trouwens een uniek exemplaar bij: een gitzwarte zeehond. Die heeft melanisme, een genetische afwijking die zijn uitzonderlijke kleur veroorzaakt. Hij werd nog niet geadopteerd en heeft dus nog geen naam.”
Het is ondertussen drie jaar geleden dat Sea Life nog eens zes zeehonden op hetzelfde moment in quarantaine had. Is er een verklaring voor dit aantal? Dierenverzorger Jonathan Meul (28): “Dat kan komen door de windrichting of de woeste zee. De zeehondenpopulatie is ook gegroeid waardoor er meer op het strand komen om uit te rusten. Je herkent die beestjes als ze op hun zijde liggen, met hun hoofd en staart in de lucht. Na een voldoende lange rustperiode hebben ze kracht genoeg om opnieuw zelf de zee in te gaan. De zieke dieren liggen niet plat op hun buik en ze zijn meestal ook vrij mager.”
Dagelijkse planning
Hoe ziet de dagelijkse planning eruit? “We maken de quarantaineruimtes schoon door die af te spoelen en de uitwerpselen te verwijderen. Daarna volgt nog een grondige schrobbeurt en vullen we de ruimtes met vers water zodat ze kunnen zwemmen. We wegen de dieren en noteren hun exacte gewicht. Sommige dieren krijgen ook nog medicatie zoals de twee dieren die verwondingen hebben die we eerst ontsmetten. En dan is er natuurlijk nog drie keer per dag hun maaltijd van 1 kilo vis. Voor de kleinere dieren starten we met een portie van 400 gram”, besluit Jonathan. (FVDB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier