
De Provincie West-Vlaanderen heeft langs het Guldenspoorpad in Kortrijk een strook bloemrijk grasland aangelegd om de biodiversiteit te versterken. Dit gebeurde in samenwerking met Wienerberger, ter hoogte van de oude pannenfabriek Littoral aan Kapel ter Bede.
Er werd een strook van 100 meter lang en 5 meter breed ingezaaid met bloemenzaad. Dit initiatief maakt deel uit van het bredere beleid van de Provincie West-Vlaanderen om de ecologische waarde van haar groene assen te versterken. De bloemenberm zal bijdragen aan een grotere biodiversiteit en vormt een habitat voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Groene assen zijn voormalige spoorwegbeddingen die door de Provincie West-Vlaanderen werden aangekocht en ingericht als ecologisch waardevolle, recreatieve verbindingen. Sinds 2008 beheert de Provincie negen groene assen, waaronder het Guldenspoorpad, goed voor in totaal 110 km.
Vanuit het stadscentrum van Kortrijk, de Lode de Boningelaan, kun je veilig fietsen tot in Zwevegem aan de Langestraat. Verderop is er nog een route van 5 km tussen Heestert en Avelgem tot aan de Schelde. Deze groene assen verbinden versnipperde natuurgebieden en vormen ecologische corridors die de biodiversiteit in de regio ondersteunen. De Provincie West-Vlaanderen zet actief in op de versterking van de natuurwaarde van deze groene assen door middel van ecologisch berm- en boombeheer. De realisatie van de bloemenberm langs het Guldenspoorpad is een voorbeeld van hoe samenwerking kan bijdragen aan een groenere en biodiversere omgeving.
De Provincie West-Vlaanderen beheert al sinds 2008 een netwerk van groene assen, voormalige spoorwegbeddingen die zijn omgevormd tot recreatieve en ecologisch waardevolle paden. Door gericht ecologisch beheer van bermen en bomen wordt de natuurwaarde van deze paden stelselmatig verhoogd. De nieuwe bloemenberm in Kortrijk past perfect in dat streven. De inspanningen langs het Guldenspoorpad vormen een concreet voorbeeld van hoe natuur en recreatie hand in hand kunnen gaan. Een wandeling of fietstocht over dit pad biedt nu niet alleen rust, maar ook een blik op een groeiende biodiversiteit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier