
Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Oostende bestaat al 40 jaar, maar blijft broodnodig om voor dieren in nood te zorgen. Vorig jaar werden 4.899 dieren binnengebracht in het centrum aan de Nieuwpoortsesteenweg. Onder meer egels komen hier steeds vaker terecht. Voor het eerst werden er ook bruine kiekendieven grootgebracht en uitgezet. “Door GPS-zenders kunnen we hen voor het eerst volgen en ze doen het goed”, vertelt coördinator Claude Velter.
Het VOC kreeg vorig jaar iets minder dieren binnen dan het jaar ervoor, maar dat wil niet zeggen dat er minder werk is voor het team van medewerkers en vrijwilligers. Vanaf mei begint het bijzonder druk te worden in het centrum met meestal een piek in juli, al lag die vorig jaar uitzonderlijk in augustus. De ‘nestjongen’ spannen nog steeds de kroon, met 1.413 dieren vorig jaar. Een unicum vorig jaar waren de 21 jonge bruine kiekendieven, een van onze mooiste roofvogelsoorten, die hier grootgebracht werden. “In ons centrum werden 11 eieren uitgebroed . Tien andere vogels werden binnengebracht als nestjongen met gewichten tussen de 20 en 400 gram”, vertelt de coördinator.
Het was een primeur om in een VOC eieren van bruine kiekendief uit te broeden en groot te brengen. “Ze stellen zeer hoge en specifieke eisen aan hun dieet om ze op een gezonde manier groot te brengen. Tot nu toe was dit nog niet eerder gelukt. Dankzij de inspanningen van heel ons team, zijn we erin geslaagd om uiteindelijk 19 van de 21 jongen vrij te laten. Na het doorlopen van alle trajecten in de opvang, zoals starten in de couveuse, verhuizen naar een hok zonder extra warmte en uiteindelijk het trainen van vliegspieren in een buitenkooi, werden ze een tiental dagen gehouden in een soft-release kooi op de plaats waar ze vrijgelaten zouden worden. Daardoor gingen ze elke dag telkens een beetje verder op ontdekking tot ze uiteindelijk hun eigen weg gingen. Vijf jonge vogels werden voorzien van een GPS-zender. Vier van hen stellen het ondertussen nog altijd goed. Dat was voor ons echt wel een van de hoogtepunten van vorig jaar. Eén werd jammer genoeg neergeschoten in Frankrijk.”
Egels
Naast vogels komen er ook andere dieren binnen. Zo werden er vorig jaar onder meer drie servals binnengebracht. Zij wonen ondertussen in Zuid-Afrika. Een andere soort waar de medewerkers steeds meer zorgen aan hebben zijn egels. Vorig jaar kwamen er een 300-tal binnen. “Het gaat heel slecht met de egel. Ze hebben steeds meer last van een ziekte waardoor hun immuunsysteem verminderd is. Bij andere roofdieren werd dit al gelinkt aan rattenvergif en ook bij ons hebben ze al gezien dat ook die chemische stoffen in de egels zitten. Ze gaan er niet aan dood, maar zijn enorm verzwakt. We hebben dan ook meer werk om hen te verzorgen en terug op krachten te brengen”, licht Velter toe.
Quarantaine
Vrijwilligers bouwen momenteel extra ruimte zodat er een quarantaineruimte kan ingericht worden om onder meer de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. “Waar nu onze burelen zijn, zal een quarantaineruimte ingericht worden. Bedoeling is om dieren waarvan we vermoeden dat ze besmet zijn met de vogelgriep hier volledig apart te verzorgen. In de nieuwe ruimte komen dan onze burelen en extra opslagruimte.”
De vogelgriep sloeg twee jaar geleden zwaar toe bij onder meer de meeuwen aan de kust. “Er worden nu wekelijks nieuwe gevallen gesignaleerd. Ze worden niet en masse op straat gevonden, maar het is wel opnieuw in stijgende lijn. We moeten dus zeker waakzaam zijn”, zegt Velter nog.
Het VOC kan tenslotte nieuwe vrijwilligers gebruiken. “Het nestjongenseizoen komt er aan. We geven dan ook een opleiding voor de vrijwilligers. We hebben er nu 140, maar we kunnen zeker nog helpende handen gebruiken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier