De Franse overheid is gestart met een openbaar onderzoek in verband met de milieuvergunning die Franse energiemaatschappijen hebben aangevraagd voor het windmolenproject voor de kust van Duinkerke. Het windmolenpark stuit op veel kritiek bij de Belgische overheid, maar zeker ook bij de Westkustgemeenten.
Dit dossier wordt sinds 2016 van nabij opgevolgd door de federale regering, en in het bijzonder door de minister van Noordzee. Tijdens het openbaar onderzoek, dat nog loopt tot zaterdag 18 mei, kan iedereen bezwaren, opmerkingen of adviezen indienen.
België heeft zich tot nu toe altijd verzet tegen de realisatie van het windmolenpark op de huidige voorziene locatie. Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en Réseau de Transport d’Electricité (RTE) willen dit bouwen voor de Franse overheid, inclusief een offshore platform voor de transmissie en onderzeese kabels, op tien kilometer van de kust. In een zone van 50 vierkante kilometer plannen ze 46 windmolens van 240 tot 300 meter boven zeeniveau. De verwachte productie van het offshore windmolenpark wordt geschat op ongeveer 2,3 TWh elektriciteit per jaar. Daarmee kan het equivalent van het jaarlijkse verbruik van bijna een miljoen (Noord-Franse) inwoners worden gedekt. De impact van windmolens tot 300 meter hoog op nauwelijks enkele kilometers van de kust en pal tegen de Belgische grens is nefast. Zo dreigen door dit windmolenpark twee historische scheepvaartroutes vanuit de haven van Oostende onbruikbaar te worden, en ook de veiligheid van de scheepvaart en het zeezicht vanuit de kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort komen in het gedrang. Ook heeft dit gevolgen voor beschermd zeegebied, want het ligt in het Franse Natura 2000-gebied ‘Bancs des Flandres’, en naast het Belgische Natura 2000-gebied ‘Vlaamse Banken’.
In beroep
Al in mei 2021 tekende toenmalig minister van Noordzee Van Quickenborne beroep aan bij de administratieve rechtbank van Rijsel, wat later werd doorverwezen naar de Franse Raad van State. Deze verklaarde in een arrest van juli 2023 de bezwaren ongegrond. België heeft ook formeel klacht ingediend bij de Europese Commissie, die echter oordeelde dat de publieksconsultatie waarin de locatie besproken kan worden, nog moest worden georganiseerd in het kader van de aanvraag van de milieuvergunning.
“We willen de windmolens dieper in zee plaatsen”
Op vraag van minister van Noordzee Van Tigchelt en zijn voorgangers is de Franse overheid wel ingegaan op het voorstel om het openbaar onderzoek open te stellen voor reacties vanuit België. Dat gebeurt door samenwerking met de dienst Marien Milieu en de Vlaamse overheid om de Belgische stakeholders en bevolking te bereiken en te informeren.
Alternatief
Minister Van Tigchelt benadrukt het belang van een gecoördineerd Belgisch standpunt, dat samen met dat van de Vlaamse overheid, kustgemeentes en havens zal worden ingediend. Alle info in verband met de publieksconsultatie en deelname aan het openbaar onderzoek is te raadplegen op www.consult-leefmilieu.be.
De federale overheid heeft de voorbije jaren een alternatief uitgewerkt, juridisch onderbouwd door een Frans advocatenkantoor. Het is een eenvoudig voorstel: door de windmolens vijf kilometer dieper in zee te plaatsen, zou dit praktisch alle bezwaren wegwerken. “Het is belangrijk dat iedereen die mogelijk hinder zal ondervinden van het park, nu deelneemt aan het openbaar onderzoek. Met de federale regering zullen we er alles aan doen om de rechten van de kustbewoners, de haven van Oostende en andere belanghebbenden te vrijwaren”, aldus de minister.
Burgemeester Bram Degrieck: “Onze Franse advocaat zal een bezwaarschrift opstellen en ondertussen bereiden we ons eveneens voor op de beroepsprocedure. Het laatste woord over de vergunning is dus nog niet gezegd.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier