Het open gebied van zo’n 3ha tussen het ontmoetingscentrum, de Hellestraat en de Kardinaalstraat werd natuurlijk ingericht, met plaats voor een evenementenweide en de volkstuintjes. Naast de parkomgeving aan het ontmoetingscentrum werd het nieuwe Decauvillepark gerealiseerd. “Een groen lint met degelijke wandel- en fietsinfrastructuur maakt zo de verbinding tussen het ontmoetingscentrum en het Preshoekbos”, aldus het stadsbestuur.
De nieuwe zones werden ecologisch ingericht met tientallen inheemse bomen en struikengordels én nieuwe (zachte) wandel- en padenstructuren. Zo werden specifiek fruitbomen en een gordel bessenstruiken voorzien. “Het reeds aanwezige groen werd versterkt met aandacht voor duurzame afwatering en de aanwezige poelen werden uitgewerkt met een rietkraag”, aldus Bert Herrewyn (Vooruit), schepen van Jeugd, Natuur en Biodiversiteit.
“Ook het sociale aspect van het park werd meegenomen in het project. Zo zijn locaties voorzien voor evenementenweides én werden de volkstuintjes aangepakt en volledig heropgefrist.”
Het Decauvillepark
Binnen de nieuwe KMO-zone, ten zuiden van het park rond het ontmoetingscentrum, werd een groen lint aangelegd, het Decauvillepark. Een 600 meter lang groen lint dat de verbinding maakt tussen het Preshoekbos en het park rond het ontmoetingscentrum.
Langsheen het traject werd een watertolerante groenbuffer aangelegd en nieuw laag- en hoogstammig inheems groen aangeplant. Het Decauvillepark werd gerealiseerd door een samenwerking tussen Intercommunale Leiedal en Stad Kortrijk. Intercommunale Leiedal voorziet zo’n 490.000 euro voor de aanleg van het Decauvillepark.
“Het Decauvillepark volgt het traject van het vroegere Decauville-spoor. Dat werd begin vorige eeuw aangelegd tot op de Lauwberg in Lauwe om klei tussen de groeves en de pannenfabriek van de Pottelberg te vervoeren. Het spoor was genoemd naar de Franse boer Paul Decauville. Hij bedacht en ontwikkelde een draagbaar modulair smalspoor dat makkelijk getransporteerd en geassembleerd kon worden. Ook het nieuwe Decauvillepad tussen het OC en de KMO-zone volgt dit traject”, weet Wout Maddens (Team Burgemeester), schepen van Ruimtelijke Ordening.
Fiets- en wandeldoorsteek
Het nieuwe fietspad maakt verbinding vanuit Marke naar de nieuwe KMO-zone en het preshoekbos, maar zorgt ook voor een link met het bestaande tragewegenwandelnetwerk. Het OC-marke vormt namelijk een verzamelpunt voor verschillende trage wegen richting Preshoekbos, Markebeek, het centrum van Marke, …
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier