Natuurwerkgroep De Kolleblomme kijkt uit naar komst van groots project in de de Ledegemse Meersen

Na de winterprik lag er heel wat zwerfvuil in de Meersen. (Foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Na de winterprik lag er heel wat zwerfvuil in de Meersen. (Foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Redactie KW

De gemeente en de provincie plannen een groots natuur- en recreatieproject op de site van de Ledegemse Meersen. “We kijken echt uit naar wat er komen zal. Hopelijk blijft dit stukje natuur wel proper”, zegt Roland Allegaert van natuurwerkgroep De Kolleblomme.

Bij de natuurwerkgroep kijkt men reikhalzend uit naar de ontwikkeling van de site van de Ledegemse Meersen. “We worden nauw betrokken bij de plannen rond de site. Het is aangenaam dat we door de provincie en de gemeente op de hoogte worden gebracht”, vertelt secretaris Roland Allegaert. Toch houdt men bij de vereniging de situatie rond de Ledegemse Meersen nauwlettend in het oog. Groot was de verontwaardiging bij de leden van de Kolleblomme toen men na de winterprik rond Valentijn een grote hoeveelheid afval terugvond in de nabijheid van de site.

“Op zaterdag 13 en zondag 14 februari zakten velen af naar de Ledegemse Meersen. Logisch, de ijslaag op het ondergelopen meer was heel geschikt om te spelen, te glijden en te schaatsen. Maar na de winterpret moesten we helaas vaststellen dat er een hoop vuilnis werd achtergelaten: tientallen blikjes bier, frisdranken, zakken chips, mondmaskers, …”, klinkt het teleurgesteld. Samen met andere leden van de Kolleblomme ruimde Roland het afval op.

Bij de natuurvereniging hoopt men dat dergelijke voorvallen in de toekomst uitblijven. “De plannen rond recreatie hier zijn echt heel mooi. Maar we hopen natuurlijk dat dit mooie stukje natuur bewaard kan blijven. Natuurliefhebbers en milieubewuste recreanten vinden dergelijke zaken zoals we twee weken geleden meemaakten ook niet kunnen.”

Hondenloopweide

Ook op de gemeenteraad kwamen de Ledegemse Meersen aan bod. Het gemeentebestuur gaf begin dit jaar aan dat er in het gebied ook plaats zal zijn voor een hondenloopweide. Sien Jacques (Groen) vroeg zich af of de combinatie van een stuk waardevol groen met een hondenloopweide wel ideaal is.

Het gemeentebestuur gaf aan dat er goed nagedacht wordt over hoe dit geïntegreerd zal worden in het geheel. “De Ledegemse Meersen is een heel grote site. In totaal gaat het om 15 hectaren. We denken dat het zeker mogelijk is om daar een hondenloopweide te voorzien”, reageerde burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD).

Hij gaf tijdens de gemeenteraad ook aan dat de site een multifunctioneel karakter krijgt. “Er zijn verschillende zaken die we daar kunnen integreren. Zo spelen de Ledegemse Meersen een belangrijke rol in het kader van waterberging. Verder zal men ook volop kunnen wandelen en fietsen in die omgeving.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier