Natuurpunt roept West-Vlamingen op om dit weekend molshopen te tellen

Mollen laten zich gewoonlijk niet zien, maar je kan wel de molshopen in je tuin tellen.© Natuurpunt
Mollen laten zich gewoonlijk niet zien, maar je kan wel de molshopen in je tuin tellen.© Natuurpunt
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Natuurpunt organiseert dit weekend voor de derde keer het Mollenweekend en nodigt zaterdag en zondag iedereen uit om waarnemingen van mollen(sporen) door te geven. “Zo krijgen we een beter zicht op de verspreiding van de mol in Vlaanderen.”, klinkt het. West-Vlaanderen telt nog de meeste ‘zwarte gaten’, plaatsen waar sinds 2002 geen waarnemingen meer gemeld werden.

Iedereen kent ze wel: de opvallende molshopen in tuinen en weilanden die in deze periode van het jaar goed zichtbaar zijn. Niet iedereen is blij met zo een hoop. Maar ze zijn een teken van de aanwezigheid van de mol. Een ongevaarlijk en nuttig diertje.

Om de verspreiding van de mol beter in kaart te brengen, organiseren Natuurpunt en de Zoogdierenwerkgroep op 20 en 21 februari 2021 het derde Mollenweekend. Iedereen kan helpen om gegevens te verzamelen.

“Dankzij deze gegevens hopen we meer te weten te komen over het voorkomen van de mol in Vlaanderen”, zegt zoogdierkenner Annelies Jacobs. “Vorig jaar werden 4.600 waarnemingen van molshopen geteld, we hopen dit jaar nog beter te doen! De resultaten worden opgenomen in een nieuwe zoogdierenatlas waar de komende jaren aan wordt gewerkt.”

Ook in Nederland verzamelen burgers tijdens dit weekend gegevens van de mol met de Nederlandse Zoogdiervereniging. Het Mollenweekend is dan ook een mooie gelegenheid om wat meer te leren over dit verborgen levende zoogdier.

Nuttige beestjes

“Mensen die houden van een strak gazon, zien de mol niet graag komen”, vertelt Annelies Jacobs. “Toch bewijst het dier zijn nut en kan hij net zorgen voor een gezonde tuin. Door de gangen die hij graaft, verlucht hij de grond en zorgt voor een betere drainage.”

“Bovendien eet hij allerlei insecten die de wortels van je sierplanten aanvreten. Een mol verjagen, heeft bovendien weinig zin, want een andere mol zal al snel het vrijgekomen terrein innemen.”

Ook tellen?

Zie je een molshoop in je tuin of elders? Geef je waarneming eenvoudig door via het online mollenmeldpunt. Dat kan zonder dat je je daarvoor hoeft te registreren. Je kan ook een foto toevoegen. Alle waarnemingen van over heel Vlaanderen zijn welkom.

“We zijn extra benieuwd naar de regio’s waar sinds 2002 nog geen waarnemingen van mollen of molshopen gemeld werden. Waar deze zogenaamde ‘zwarte gaten’ zich bevinden, zie je hier. Vooral in de provincies West-Vlaanderen en Limburg hopen we heel wat ‘zwarte gaten’ op de kaart te kunnen inkleuren.”

Ervaren tellers kunnen eventueel een stapje verder gaan. Meer info daarover vind je op de website van Natuurpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier