Massale vissterfte in Slopgatvaart en Machuutbeek in Lo: “Zeker vierhonderd kilo vis bovengehaald”

Brandweer Westhoek post Lo-Reninge was het hele weekend in de weer met het bovenhalen van dode vissen in de Slopgatvaart en de Machuutbeek. © if
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Brandweer Westhoek post Lo-Reninge was het hele weekend in de weer met het ruimen van dode vissen in de Slopgatvaart in Lo en de Machuutbeek in Pollinkhove. In totaal ging het om honderden kilo’s.

Het was dijkgraaf van de Westkustpolder Johan Matthys die zaterdagnamiddag de brandweer verwittigde. In de Slopgatvaart in Lo dreven tientallen dode vissen rond. Brandweer Westhoek post Lo-Reninge haalde die met schepnetten en bootjes van Brandweer Westhoek post Diksmuide en de Westkustpolder uit het water. Ze waren de hele namiddag in de weer. Later bleek ook dat in de Machuutbeek in Pollinkhove heel wat dode vissen op het wateroppervlak dreven. Die werden zondagvoormiddag verwijderd. Daarna ging het terug richting Slopgatvaart om de dode vissen te ruimen die zich zaterdagnamiddag nog onder het wateroppervlak bevonden. Een niet zo welriekend werkje. “Er zijn inderdaad aangenamer dingen.”, lachte een brandweerman.

Vierhonderd kilo dode vis

“We vulden verschillende containers met dode vissen, zeker vierhonderd kilo in totaal”, zegt Kapitein Guido Snick van Brandweer Westhoek post Lo-Reninge. “Het ging vooral om karpers, maar er zat ook een snoek tussen. Mogelijk is de oorzaak te zoeken bij het hevige onweer van afgelopen woensdag, beetje vergelijkbaar met de problemen die ze in Parijs kenden tijdens de Olympische Spelen met de waterkwaliteit van de Seine na een hevig onweer. Maar dat is maar een vermoeden. De oorzaak van de vissterfte wordt nog onderzocht.”

De brandweer voerde ook controles uit op de IJzer en de Lovaart en aan het sluizencomplex aan de Fintele. Maar daar werden geen dode vissen aangetroffen. In 2016 was er ook al massale vissterfte aan de Fintele in Pollinkhove. Toen lag zuurstoftekort aan de basis. In 2013 was er een geval vissterfte in de Boezingegracht in Reninge.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) controleerde maandagvoormiddag het water van beide waterlopen. “Een bijzondere wateronderzoeker van de Vlaamse Milieumaatschappij deed op 2 plaatsen metingen in het water van onder meer de PH, temperatuur, geleidbaarheid en zuurstof”, zegt Katrien Smet, woordvoerder van de VMM. “Alle metingen gaven normale waarden aan. De oorzaak ligt vermoedelijk aan het hevige onweer van vorige week woensdag. Wellicht zijn dan door de hevige regenval nutriënten van de akker gestroomd en in het water terechtgekomen. Het kan ook zijn dat er overstorten gewerkt hebben. Wanneer het hevig regent, kan er ongezuiverd afvalwater in de waterloop terechtkomen. Daardoor zal het zuurstofgehalte van het water sterk gedaald zijn wat de vissterfte veroorzaakte. Als vissen sterven, duurt het een paar dagen vooraleer ze aan de oppervlakte drijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier