Krommebeekbos in Beveren moet toegankelijker worden met meer aandacht voor biodiversiteit

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op de grens met Beveren wordt het Krommebeekbos in het najaar nog verder ontwikkeld tot een groen paradijs op een boogscheut van het stadscentrum. Het bos zal toegankelijker zijn voor de bezoekers, maar ook voor de bosbewoners zelf wordt gezorgd.

“Vanaf het najaar staan in het Krommebeekbos enkele infrastructuur-werken gepland om de toegankelijkheid van het bos te verhogen maar ook om er de biodiversiteit te verhogen”, aldus bevoegd schepen Michèle Hostekint.

“Zo worden er fietspaden aangelegd: er komt er één tussen de Pater Pirestraat en Broeder Adolfstraat alsook ter hoogte van de groenzone aan de Jonkersstraat. Om de fietspaden te verlichten wordt gebruik gemaakt van amberkleurige verlichting die een minder storend effect heeft op de aanwezige fauna. Ook tal van extra wandelpaden moeten ervoor zorgen dat het Krommebeekbos toegankelijker wordt voor wie er komt genieten in het groen. Wie er ook eventjes wil verpozen, kan terecht op zitbanken en aan picknicktafels.”

Diertjes

Om de verschillende delen van het Krommebeekbos beter met elkaar te verbinden, komen er twee brugjes. “Maar ook aan de diertjes wordt gedacht. Zorgen voor meer biodiversiteit is een belangrijke doelstelling bij de verdere ontwikkeling van het Krommebeekbos. Zo worden heel wat nieuwe poelen, grachten en beekjes aangelegd. Naast het opvangen van regenwater, zijn deze poelen en grachten heel erg gunstig voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders en voor het waterleven in het algemeen.”

“Met de aarde die vrijkomt door deze graafwerken, wordt een holle weg aangelegd. Dit is een pad waarbij langs beide zijden verhoogde bermen worden aangelegd en beplant worden met inheemse bomen en struiken. Zo’n holle weg is al een specifieke en waardevolle biotoop op zich.”

“Naast de aanleg van poelen en een holle weg, wordt ook een vleermuizenverblijf aangelegd. Deze constructie wordt deels bovengronds, deels ondergronds gebouwd en wordt daarna met aarde afgedekt zodat er midden in het bos een heuvel ontstaat.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier