Kortrijk werkt mee aan grootste bloemenweide van de Benelux

© Martin Heigan - mh@icon.co.za
© Martin Heigan - mh@icon.co.za
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijk heeft op initiatief van Louis De Jaeger, het Bye Bye Grass charter ondertekend en uitgerold over Kortrijks grondgebied. Nu werkt Kortrijk mee aan een nieuw initiatief: de grootste bloemenweide van de Benelux.

Op die manier zorgt Kortrijk voor meer leven in én rond de stad die de omgeving mooier en kleurrijker maakt. Er werd al meer dan 1.660 m² nieuwe bloemenweide ingezaaid in het centrum van de stad, in en rond nieuwe wijken, langs wegen, … Deze nieuwe bloemen en planten zorgen meteen ook voor voedsel en beschutting voor allerhande dieren en insecten.

Naast kleinere bloemenweides zijn er ook grote bloemenakkers. Zo werd al meer dan 30.000 m² of 3ha omgevormd tot biodivers bloemenveld. Samen met de initiatiefndaaromemer voor het ByeByeGrass-charter, Louis De Jaeger, wordt een oproep gedaan om samen met alle inwoners van Kortrijk, Vlaanderen en België de grootste bloemenweide van de Benelux te realiseren. Goed voor meer biodiversiteit en natuurlijk evenwicht als bondgenoot tegen o.a. klimaatsverandering. En het maakt de steden mooier en kleurrijker.

Bloemenweides in het hart van Kortrijk en deelgemeenten

Sinds 2018 worden consequent nieuwe locaties in en rond de stad op het openbaar domein geselecteerd om bloemenweides aan te leggen. Nieuwe stukjes groen in het centrum van de stad zoals aan het Guldenbergplantsoen. Waar eerder een dorre dolomietvlakte aanwezig was, werden nu tussen de boompjes een biodivers gras-kruidenmengsel en meerjarige bloemen voorzien.

Binnenkort zullen ook aan het historische Begijnhof (150m²) en in het heropgefriste park Tuinen Messeyne bloemen en kruiden schitteren. Ook nieuwe wijken en deelgemeenten worden meegenomen. Zo werd langsheen de Pluimbeek in de wijk Langwater 500m² berm ingezaaid, net als de vernieuwde groene omgeving van het OC Marke én aan de Zeger van Heulestraat in Heule (80m²).

Bloemenakkers

Naast bloemenweides zijn er ook heuse bloemenakkers. Zo werd reeds meer dan 31.000m² bloemenakker ingericht op locaties zoals de nieuwe wijk aan de Schaapsdreef, het landschapspark Warande, Stadsgroen Marionetten en het Natuurgebied Kleiputten. Dankzij de stedelijke premie groen en fleuriger Kortrijk werd tot slot ook, op initiatief van de buurtbewoners in de Tombroekstraat te Rollegem, een grasberm omgevormd tot 200m² bloembollenberm.

“Met enige trots kunnen we stellen dat de ambitie om op het openbaar domein meer biodiversiteit tot in de stad te brengen op snelheid komt. In het kader van het byebyegrass-charter komt er nu 1600m² nieuwe bloemenweide. Daarnaast worden in het kader van het byebyegrass-charter 60-tal locaties ecologisch beheerd. Maar ook de Kortrijkzaan wordt gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan. Met de tuincoach om de private tuin om te vormen tot een biodiverse parel. Met de premie groen en fleuriger Kortrijk om de straat of wijk groen te kleuren. Met de mogelijkheid om de boomspiegel te adopteren en tot minituintje om te vormen. Méér en méér draagt ook het hart van het stedelijk weefsel bij tot méér biodiversiteit!”, Bert Herrewyn, schepen van Natuur en biodiversiteit.

ByeByeGrass in elke tuin: een oproep voor MaaiMeiNiet

Tuinarchitect Louis De Jaeger stelde ByeByeGrass twee jaar geleden voor aan Kortrijk samen met schepen Bert Herrewyn en Ruth Vandenberghe. ByeByeGrass viert dit jaar zijn derde verjaardag en roept daarbij iedereen op om mee te zaaien aan “De Grootste Bloemenweide van de Benelux”. De campagne werd samen met Dirk Draulans, Bartel Van Riet, Herr Seele en Steven Vromman gelanceerd, sinds dit jaar schaart ook Dieter Coppens zich achter ByeByeGrass, dat al in alle Vlaamse gemeentes mensen heeft geïnspireerd.

Als iedereen het gras laat groeien tot eind mei heeft dit een enorme positieve impact op ons chronisch watertekort én op je waterrekening. Ook zal alles wat fladdert en rondkruipt je dankbaar zijn. Zelfs al laat iedereen maar één vierkante meter gazon groeien krijgen we er in één klap het grootste natuurgebied van Vlaanderen bij. Daarom moedigt ByeByeGrass en Stad Kortrijk iedereen aan om mee te doen met MaaiMeiNiet ( www.maaimeiniet.be ), een campagne van Knack, KU Leuven, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur, en tot eind mei het gras niet te maaien.

Less is more

“Sinds Kortrijk een officiële ByeByeGrass stad is geworden kreeg ik al heel wat emails van Kortrijkzanen die zelf experimenteerden met bloemenweides en met langer gras, met dikwijls zeer mooie resultaten. Hoe meer we zaaien en hoe minder we het gazon maaien, hoe meer bloemen er automatisch komen, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijtjes we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd”, Louis De Jaeger, Commensalist en initiatiefnemer Bye Bye Grass.

“Less is more is hier de boodschap. Minder intensief onderhoud zorgt voor meer biodiversiteit. De nieuwe bloemenweides zullen heel extensief onderhouden worden. Anders dan het klassieke onderhoud van ons wijkgroen dat om de 10 dagen gemaaid wordt, zal hier gewerkt worden zoals op onze ByeByeGrass-locaties. Daarbij wordt op een 60-tal plaatsen het gras maar 1 keer per maand of zelfs maar 2 keer per jaar gemaaid. Doordat het maaisel ook wordt weggenomen, wordt de bodem verarmd. Dat geeft de kans aan andere bloem- en kruidensoorten om er te groeien, uit zichzelf, zonder te zaaien. Dit jaar zijn er alvast twee ByeByeGrass-locaties bijgekomen: aan het OC Marke en aan de Pannebakkerstaat-Patersmotestraat. We krijgen veel vragen van buurtbewoners om ook bij hen een ByeByeGrass-zone in te richten. Bedoeling is om het aantal locaties in de toekomst uit te breiden”, Stephanie Demeyer, schepen van Groenonderhoud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier