“Hopelijk wordt er nu ook gecontroleerd”: erkende fokkers blij met minimumnormen voor honden en katten
Er komen voor het eerst EU-brede minimumnormen voor het fokken en verhandelen van honden en katten. Vlaanderen heeft het EU-voorzitterschap aangegrepen om dierenwelzijn op de agenda te zetten en dat loont. Na maanden werk achter de schermen hebben is er een akkoord. Zo komen er voor het eerst onder andere duidelijke afspraken over chippen en een verbod op onder meer inteelt en verminkingen. “Een goeie zaak”, vinden ook Susan en Ivan Delrue van ‘t Stokerybos in Koekelare.
Voldoende vers water en voedsel, goeie huisvesting, een minimum- en maximumleeftijd van het moederdier, een verbod op inteelt en verminkingen en kopers bewust maken van wat het eigenaarschap inhoudt. Het zijn maar enkele van de vele minimumnormen waar fokkers en handelaars van honden en katten in de Europese unie zich moeten aan houden.
“Mooi dat dit op tafel ligt”, stellen Susan en Ivan Delrue van ‘t Stokerybos in Koekelare. Het echtpaar fokt al sinds de jaren tachtig met veel liefde Berner Sennenhonden en voedt per jaar tussen de twintig en dertig puppy’s op. “Het welzijn van onze honden staat altijd op de eerste plaats”, zeggen ze. “Zij vormen immers het uithangbord van onze zaak. Tegelijk maken we er een punt van dat al onze pups in een warm nest terechtkomen. En in elk contract staat dat, wanneer de hond toch weer weg zou moeten, wij op de hoogte gebracht worden en mee op zoek kunnen gaan naar een nieuwe thuis.”
De algemene EU-minimumnormen zijn een goeie aanzet om malafide praktijken en broodfok uit de wereld te helpen, klinkt het. “We stellen ons enkel de vraag hoe alles zal gecontroleerd zal worden.”
Vlaanderen als trekker
Nu het akkoord gesloten is, kan het pakket naar het Europees parlement. “Er komen dan meer waarborgen voor dierenwelzijn, maar ook voor een gelijk speelveld tussen alle Europese fokkers en verkopers én voor een betere bescherming van de consument”, aldus Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Deze wetgeving focust bewust op fokkers, verkooppunten en opvangcentra. Er komen geen overbodige regeltjes voor mensen die gewoon een huisdier willen houden. Het gaat ook om minimumnormen: de regelgeving wordt dan wel geharmoniseerd voor heel de Europese Unie, maar lidstaten mogen nog altijd strengere regels handhaven of invoeren bovenop deze nieuwe Europese standaarden.”
“Ik ben fier dat Vlaanderen hier voor aan de kar getrokken heeft. De EU toont vandaag dat ze er niet alleen wil zijn voor kille handelsbelangen of geopolitiek, maar ook voor dieren”, zegt Weyts. “Heel veel Europeanen hebben een groot hart voor dieren en het is tijd dat de EU dat weerspiegelt. We leggen nu een goede basis om op Europees niveau in de komende jaren verder een dierenbeleid uit te stippelen. Vlaanderen heeft de voorbije jaren al getoond dat dit kan.”
Dit zijn alle minimumnormen op een rijtje
Voldoende schoon en vers waterVoldoende voedselVoldoende dierenverzorgers ter beschikkingGeschikte huisvestingsomstandighedenVanaf 12 weken: dagelijks uitlaten of dagelijks toegang tot een buitenruimteLimiet op het aantal nestjes per moederdierMinimum- en maximumleeftijd voor het moederdierTeefjes en kattinnen mogen na 2 keizersneden niet meer ingezet worden voor de fokVanaf 5 fokteven/fokkattinnen of 5 nestjes per jaar moet je een officiële erkenning hebbenBepaalde fokpraktijken (zoals inteelt en het kruisen met een wilde soort) zijn verbodenHonden en katten met extreme eigenschappen moeten uitgesloten worden van de fokHonden en katten met bv. verminkingen mogen niet meedoen aan wedstrijden of showsPijnlijke verminkingen (zoals het knippen van oren, het couperen van staarten of het verwijderen van klauwen) zijn verboden, tenzij uit diergeneeskundige noodzaakIedereen die een hond of kat op de Europese markt wil brengen, moet ervoor zorgen dat het dier gechipt en dus traceerbaar is + geregistreerd in een nationale database.Alle databases moeten online toegankelijk zijn en onderling informatie delenVerkopers van dieren moeten de kopers bewust maken over wat eigenaarschap inhoudtElke import van buiten de EU is onderworpen aan dezelfde of gelijkwaardige normenFout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier