Hoogste aantal sterren voor koe ‘Everlasting Love’ van Willy en Griet: “We zijn trots op onze wonderkoe”

Met hun ruim 15-jarige ‘wonderkoe’ Everlasting Love: zoon Bert Moutton en zijn ouders Griet Sierens en Willy Moutton. © JS
Johan Sabbe

Apetrots op hun koe. Dat zijn Willy Moutton, zijn vrouw Griet Sierens en hun zoon Bert Moutton uit Torhout. Het dier heet Everlasting Love, is ruim 15 jaar oud en heeft net van de internationale rundveeorganisatie CRV het hoogste aantal sterren gekregen, met name drie. Dat betekent dat ze de titel Sterkoe 3 mag dragen, een onderscheiding die weinig voorkomt.

Willy (62), Griet (58) en Bert (25) wonen op de roodbontboerderij ‘t Kerselarehof aan de Moereveldstraat. Het is Willy’s ouderlijke hoeve. Hij zit al 41 jaar in de boerenstiel, sinds zijn 21ste. “We runnen een gemengd bedrijf. Met melkvee, vleesvee en akkerbouw. Mijn vader is in 1948 met de hoeve gestart. Onze koeien zijn roodbontdieren van het bekende en befaamde ras Holstein.”

122.000 kilogram melk

De koe Everlasting Love, wat eeuwigdurende liefde betekent, werd op 14 juli 2009 als vuurrood vaarskafje op ‘t Kerselarehof geboren. “Haar naam moest in dat jaar met de letter E beginnen en ik ben heel blij dat we uit een beschikbare lijst voor Everlasting Love gekozen hebben”, zegt Willy. “Die naam blijkt achteraf gezien perfect bij haar te passen. Veel melkkoeien produceren maar tot hun vijfde of zesde levensjaar en worden dan naar het slachthuis gebracht. Maar niet onze wonderkoe. Die is intussen de 15 jaar voorbij en we hebben enorm veel plezier aan haar beleefd. Pas sinds kort geeft ze geen melk meer: ze staat droog. We laten haar nu van haar verdiende pensioen genieten in een kleine, aparte weide bij ons huis. Je merkt dat ze strammer geworden is en minder vlot dan vroeger stapt, maar dat kan op haar leeftijd ook niet anders. We blijven haar koesteren. We hopen Everlasting Love nog enkele jaren op ons bedrijf te houden.”

De hoeveelheid melk die een koe gegeven heeft, wordt in het rundveewereldje niet in liter, maar in kilogram uitgedrukt. “Everlasting Love is op dat vlak een honderdtonner”, vervolgt Willy. “Ze heeft de kaap van de 100.000 kg melk ruimschoots overschreden en is geëindigd op liefst 122.000 kg. Dat is gigantisch veel. Tegelijkertijd is ze een tientonner voor wat de productie van vetten en eiwitten betreft. Daarin heeft ze in totaal zomaar eventjes 10.800 kg opgeleverd. Ik zie haar zó graag dat ik haar de laatste tijd wat te veel eten heb gegeven. Nu moet ze in het belang van haar gezondheid een beetje op dieet.” (lacht)

“Pas sinds kort geeft ze geen melk meer: nu staat ze droog”

CRV, met hoofdzetel in het Nederlandse Arnhem, is een organisatie die de melk- en vleesveestapel wil verbeteren en via haar inspecteurs uitzonderlijke koeien gaat keuren. Dieren die 9 jaar geworden zijn en aan een rist voorwaarden voldoen, kunnen vanwege CRV de titel van Sterkoe 1 krijgen. “De inspecteurs beoordelen de melkkoeien op hun geheel”, legt Willy uit. “Ze moeten in een goede conditie verkeren en krijgen punten voor onder meer hun poten, hun vacht en hun uier.”

“Worden ze 12 jaar en voldoen ze nog altijd aan een hele rij voorwaarden, dan worden ze Sterkoe 2, wat al niet alledaags meer is. Zijn ze 15 jaar en nog altijd in goede conditie, dan behalen ze het hoogst mogelijke aantal sterren en worden zo tot Sterkoek 3 uitgeroepen. Dat is wat met Everlasting Love gebeurd is. Op zaterdag 20 juli werd ze tijdens de provinciale prijskamp in Wulpen gekeurd en kreeg ze 89 punten, meteen goed voor Sterkoe 3.”

Lastige puberteit

Op jonge leeftijd had Everlasting Love een eigen willetje en was ze niet altijd even gemakkelijk in de omgang. “Ze maakte een lastige puberteit door”, lacht Willy. “Ze werd echter almaar welwillender naarmate ze ouder werd. Een aangenaam dier. En gezien haar hoge aantallen melk ook een geliefde productiekoe. Ze deed alles op haar eigen tempo, maar verprutste haar tijd niet. Ze was zowat de hele dag aan het eten en aan het herkauwen.”

Op prijskampen behaalde de wonderkoe van het gezin Moutton heel wat trofeeën. “Een hoogtepunt deed zich in 2015 voor, toen ze op het grote evenement Agriflanders in Flanders Expo in Gent reservekampioen werd, dus de op één na beste koe. Ook toen waren we heel trots op haar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier