Historisch kuiken overleden, maar nu huppelt al nieuw kuiken bij flamingo’s Bellewaerde: “We hebben het anders aangepakt”

Het tweede kuiken is al goed aangesterkt en kroop vrijdag voor het eerst uit het nest. © TP
Redactie KW

Het historisch kuiken is niet meer: de eerste flamingo in twintig jaar overleed enkele dagen na de geboorte in het Ieperse Bellewaerde Park. Intussen is een tweede kuiken geboren, dat wel goed aansterkt en vrijdag voor het eerst uit het nest kroop.

De geboorte van een eerste kuiken onder de flamingo’s werd vorige maand beschouwd als een historische gebeurtenis in het park. “We zaten vol spanning te wachten rond de broedmachine op dit mooie kuiken”, zegt hoofddierenverzorger Massimo Snoeck. “Na de geboorte plaatsten we het in het nest van de ouders, die zaten te broeden op een vals ei. Jammer genoeg is het de ouders niet gelukt om het kuiken groot te brengen. Dat is niet abnormaal: het was het eerste nest voor deze vogels in vele jaren. De flamingo’s kennen het gevoel van een kuiken nog niet en het plaatsen van een geboren kuiken bij de flamingo’s bleek een te grote stap. We hadden gelukkig nog een tweede bevrucht ei in onze broedmachine en besloten om het dit keer anders aan te pakken.”

Grotere overlevingskansen

“Enkele dagen voor het tweede ei uitkwam, haalden we het al uit de broedmachine en plaatsten het in een nest van een broedend koppel”, aldus Massimo. “Zo konden de ouders nog voor de geboorte het ei voelen bewegen en het kuiken horen piepen. Hierdoor kregen ze meer tijd om zich voor te bereiden en aan te passen. Sinds de geboorte zorgen ze heel goed voor het kuiken.”

Vrijdagnamiddag kroop het kuiken voor het eerst uit het nest. “Nu loopt het vrolijk rond tussen de andere nesten en flamingo’s. Het dier groeit flink. De ouders blijven er dicht bij en ontfermen zich over het kuiken. We hebben er nu een goed oog in en het mooie weer zorgt ervoor dat de overlevingskansen veel groter zijn.”

Flamingo-eiland

Het kuiken bevindt zich tussen andere nesten op een eilandje bij de ‘Jungle Mission’, een bootjestocht door een jungle met flamingo’s, mara’s, papegaaien, capibara’s, rode neusberen en keizertamarins. “We hadden dat eiland onlangs aangelegd met geschikte aarde om er de perfecte broedplek van te maken, maar aanvankelijk kozen ze voor een andere zone. Recent hebben ze toch zelf de switch gemaakt en begonnen massaal te broeden op het eiland dat we voorzien hadden. Dat is beter voor de kuikens: ze kunnen er rondlopen en er is minder risico dat ze in het water vallen. De flamingo’s broeden daar nu in groep.”

Eigen kweek

Eigen kweek is belangrijk voor Bellewaerde. “Als een van onze eerste dieren groeide de flamingo uit tot een iconische vogel van het park. Sommige flamingo’s zijn intussen 45 jaar oud. We hebben al 20 tot 25 jaar geen eigen kweek in deze mooie kolonie. Dat wil niet per se zeggen dat ze zich niet goed voelden, maar nu zijn we tenminste zeker dat ze zich op hun gemak voelen in het verblijf, waar we de voorbije jaren veel energie in staken. Voor ons, de dierenverzorgers, doet het deugd dat ons werk vruchten afwerpt.”

Natuur

De broedmachine moest schade aan eieren tijdens het broedproces voorkomen, maar voortaan laten de dierenverzorgers het flamingo-eiland met rust. “We willen de broedplaats, het kuiken en de ouders niet verstoren. We schatten dat er zich nog drie tot vier eieren bevinden in de nesten van onze flamingo’s, maar deze laten we liggen in plaats van ze te verhuizen naar onze broedmachine. Of die eieren ook bevrucht zijn, weten we niet. We laten nu de natuur z’n gang gaan. Het lawaai van het levend kuiken stimuleert de kolonie wel om te paren en te broeden. Daar zullen nog meer kuikens van komen.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier