Golf ter Hille draagt duurzaam natuurbeheer hoog in het vaandel. Recent werd dit nog eens extra in de verf gezet met de aanleg van een ijsvogelwand, waarvoor ze de handen in elkaar sloegen met Natuurwerkgroep De Kerkuil voor de aanleg én opvolging ervan.
Het initiatief om een ijsvogelwand op het golfterrein te installeren kwam er op vraag van een golfspeler nadat er enkele kleurrijke ijsvogels waren waargenomen. IJsvogels springen meteen in het oog met hun opvallende blauwe en oranje veren. Ze leven in de buurt van water. Logisch, want ze zijn gespecialiseerd in het vangen van kleine visjes. Golf ter Hille blijkt met een omgeving van bomen en struiken en helder visrijk water een ideaal leefgebied voor deze kwetsbare vogelsoort. Een oeverwand is een extra hulp als broedplaats. Omdat de ijsvogel één van de elf projectvogelsoorten is van Natuurwerkgroep De Kerkuil (naast kerkuilen, bruine kiekendieven, huiszwaluwen) werd hen gevraagd om te helpen met het plaatsen van een ijsvogelwand.
Mooi geheel
Projectcoördinator Wim Bovens en medewerker Joop van der Laan van De Kerkuil gingen graag op het verzoek in. “Golf Ter Hille doet heel wat voor de natuur, en logisch ook, want een golfer is steeds buiten en geniet ook van de natuur”, zegt het duo. Het maken van die wand werd enkele keren uitgesteld door corona. Joop van der Laan heeft de touwtjes in handen genomen, de constructie bedacht en uitgewerkt met enkele andere medewerkers. De gemeente Koksijde heeft, in samenwerking met de ‘greenkeeping’ en de Technische diensten van Koksijde vijf kubieke meter teelaarde aangebracht in de achterzijde zodat de oeverwand een mooi geheel vormt. Voor de verticale wand werden houten palen en een vezelplaat gebruikt. De oeverwand gaat volledig op in het heuvelachtige golfterrein. De voor de ijsvogelwand karakteristieke verticale voorzijde werd gemaakt met een duurzame cementgebonden plaat.
Tropische kleuren
“Het concept van die wanden komt uit Nederland, waar er een professionele werking is rond de ijsvogel, maar waar we onze eigen accenten bij hebben gelegd qua materiaalkeuze”, leggen Wim en Joop uit. “Wij zijn met de vereniging al twee keer naar de Nationale IJsvogeldag in Nederland geweest en hebben de initiatiefnemer en voorzitter van die vereniging (Jelle Harder) al eens naar de Westhoek gehaald om een voordracht te geven. De ijsvogelwand in Koksijde is niet de eerste die we plaatsen; er staan er ook al in Veurne en Diksmuide. Het is een kwestie van tijd eer ze in gebruik zullen genomen worden. Soms moeten we geen wand plaatsen, maar is het al voldoende geschikt als nestlocatie als we de wand van de oever mooi verticaal afsteken. De ijsvogel is een inheemse vogel met tropische kleuren. Zijn naam heeft hij niet verkregen omdat hij van ijs houdt, maar zou afkomstig zijn van de Germaanse ‘Eisenvogel’, wat ijzervogel betekent en refereren naar de metaalglans op zijn rug, de lichtblauwe streep. Hij kan makkelijk 50 km/u vliegen en daardoor zie je alleen maar een ‘blauwe flits’ in plaats van de vogel in al zijn kleurenpracht. Kennis van het geluid dat hij maakt, kan helpen bij het waarnemen van deze vogel. Je hoort hem eerst, dan zie je hem, zo gaat dat in de praktijk. De ijsvogel vereist een verticale wand om in te broeden, niet begroeid met planten. In die wand graven ze een tunnel van een 70 cm diep, lichtjes omhoog. Aan het einde bevindt zich een nestholte waarin ze een 8-tal eieren leggen. De wand die wij gemaakt hebben, vertoont twee gaten, waarachter onmiddellijk aarde zit. Het is de bedoeling dat de ijsvogel zelf zijn steentje bijdraagt en die dus zelf uitgraaft. IJsvogels zijn territoriaal, dus het zal niet zo zijn dat er twee nesten naast elkaar komen. Momenteel hebben we weet van broedgevallen aan de IJzermonding, Stuivekenskerke en de ruime omgeven rond de Blankaart.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier