Wat een ontspannende nieuwjaarswandeling op zondag 5 februari had moeten worden – op de uitnodiging stond ‘het genieten van de natuur van bie oes’, eindigt in een nachtmerrie. “Uitgerekend in het gedeelte waar wij dertig jaar geleden al afspraken hadden met het gemeentebestuur en in samenwerking met de Minaraad de twee bosrijkste percelen hadden afgesloten waar natuur primeert, is het meest huisgehouden’ door een bosexploitant”, klinkt het dieptriest bij Natuurpunt Krekel Anzegem.
De nieuwjaarswandeling georganiseerd door Natuurpunt Krekel Anzegem, die zal starten om 14 uur aan het woonzorgcentrum Ter Berk in de Berkenlaan in Anzegem, zal volledig in het teken staan van een protest. “De bosrijkste delen van het Sint-Arnolduspark die al sinds 1994 afgesloten zijn omwille van de indrukwekkende biodiversiteit zijn met de grond gelijk gemaakt”, aldus Natuurpunt Krekel Anzegem. “Midden januari richtte een bosexploitant een enorme ravage aan. “Hoe dat precies is kunnen gebeuren, is nog altijd niet duidelijk, maar de gevolgen zijn er!”
Kaakslag
Natuurpunt Krekel Anzegem wil op hun nieuwjaarswandeling aanstaande zondag protesteren tegen de kaalslag die in het Sint-Arnolduspark is gebeurd. “Het is een regelrechte ramp voor de biodiversiteit”, klinkt het bij de vrijwilligers van Natuurpunt. “Op het moment dat de boshyacinten op het punt staan te ontkiemen, is er iemand die meende het bos een dienst te bewijzen met een grote ‘bosschoonmaak’. Het deel dat in het bos aangetast is, was één van de gevoeligste en dierbaarste plekjes wat hyacinten betreft. Er zijn brede ruimingspistes gemaakt en er is daarbij veel sleepschade.”
Communicatie gemeentebestuur
“We hebben altijd gecommuniceerd naar het gemeentebestuur dat we in die zone een nulbeheer nastreefden. De grote biodiversiteit aan bomen en struike,n en de vele oudbossoorten waren daarbij de voornaamste motivatie. Doordat het afgesloten was, was er bovendien geen gevaar voor de veiligheid van de recreanten die daar passeerden. Als het anders was geweest, dan hadden we daarvoor alle begrip gehad. Nu is er zonder enig overleg overgegaan tot deze ravage”, klinkt het.
“Het is onmogelijk om aan te geven wat er zal verdwenen zijn en wat zal overleven. De hyacintjes zullen klappen krijgen, maar zullen het wel overleven. Echter zijn er andere, nog zeldzamere oudbossoorten zoals bosgierstgras en muskuskruid, om nog te zwijgen van de stinzeplanten, indicatoren van eeuwenoud samengaan van bos en park, zoals zwartblauwe rapunzel. Door de (her)aanplant van haagplantjes is de randzone waar die soorten voorkwamen ook omgewoeld. Het is dus afwachten of we die soorten in het voorjaar nog terugzien. Zo’n bostype als eiken- en beukenbos met wilde hyacint is nu eenmaal zeer gevoelig voor intensieve exploitatie.”
Ecologische ramp
Het waren de Groenvrijwilligers die dit ontdekten. “Afgelopen weken heeft een firma met voertuigen op rupsbanden bijna alle takkenwallen ‘opgeruimd’, mulchmaag met dood hout weggesleept, paden vernield, groeigebied boshyacint platgereden en alle paden onbegaanbaar gemaakt. Bordjes ‘Niet betreden’ en uitleg takkenwallen staan er nog. Maar waarom? De ecologische aanpak is in één klap weg! Het is een ecologische ramp! Groenvrijwilligers kunnen hier niet meer gidsen, want ecologisch is het nu een grote nul”, klinkt het kwaad.
De schepen van Milieu Davy Demets (Inzet) laat optekenen dat hij van niets wist. “Er was een akkoord om bepaalde omgewaaide bomen van de paden weg te halen en het stuk park wat op te schonen”, zegt schepen Demets. “In het stuk van Natuurpunt mochten geen grote werken plaatsvinden. En toch is het kwaad kunnen geschieden. “Ik verwacht hier ook nog een klacht van Natuur & Bos.” Burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén) konden we nog niet bereiken voor een reactie. Gemeenteraadslid Jeremie Vaneeckhout (Inzet) liet weten dat hij hierover een vraag zal stellen op de volgende gemeenteraad. (GV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier