Met de aanleg van een nieuwe fiets- en wandeldoorsteek in het Astridpark en de heraanleg van de Koninginnelaan en Weversstraat is het eerste deelgebied van De Groene Verbinding gerealiseerd en geopend. Eind 2022 stelde Stad Kortrijk de plannen voor De Groene Verbinding voor: vijf kilometer nieuwe wandel- en fietspaden tussen Kortrijk, Bissegem en Heule met een totaaloppervlakte van 26 hectare nieuw groen.
“Dit is slechts het begin van het meest ambitieuze fietsproject ooit in Kortrijk. Zelfs deze eerste fase zorgt al voor een veel veiligere en comfortabelere fietservaring tussen het centrum van Kortrijk en Heule. De nieuwe oversteek vanuit het Astridpark over de Graaf de Smet de Naeyerlaan is nu duidelijker en aanzienlijk veiliger dan voorheen. Stap voor stap bouwen we verder aan de Groene Verbinding, een groene fietscorridor die zich kan meten met die van wereldfietssteden zoals Kopenhagen”, aldus Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.
“De Groene Verbinding, een groene fietscorridor die zich kan meten met die van wereldfietssteden zoals Kopenhagen” – Axel Weydts
Fietsers op de Groene Verbinding krijgen voorrang op de kruispunten met de Herdersstraat en de Graaf de Smet de Naeyerlaan. Alle kruispunten zijn uitgerust met verkeersplateau’s en consequent vormgegeven met rode doorlopende fietspaden in de voorrang, voorrangsmarkeringen en fietsstraatlogo’s.
Ines Mahau (68) woont in de Koninginnelaan. “Ik doe alles te voet of met de fiets, dus dit vind ik fantastisch! Vergroening vind ik enorm belangrijk. Als Kortrijk zich op de kaart wil zetten als fietsstad, moet het niet enkel veilig zijn, maar ook aangenaam. Met dit project zijn ze daar toch wel in geslaagd. Door hier bewust de straat te versmallen en groene stroken aan te leggen, voel de automobilist dat het om een fietsstraat gaat, wat bijvoorbeeld niet het geval is in de Overleiestraat.”
“Dit is al een eerste belangrijke veilige fietsoversteek in wat een vijf kilometer lange Groene Verbinding moet worden; tussen Overleie en het speeldomein De Warande enerzijds en De Stade in Heule tot het Ghellinckpark in Bissegem anderzijds. Het verbinden en vergroenen van buurten, stadsdelen en deelgemeenten is het sleutelwoord van de stadsvernieuwing”, besluit Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier